وقتی نیجه گریست نام فیلمی در ژانر رمان روانشناختی است که براساس رمانی به همین نام اثر روانکاو برجسنه اروین یالوم ساخته شده است. ارویم یالوم روانپزشک وجودگرا (اگزیستانسیالیسم) و نویسنده آمریکایی است. او آثار زیادی را منتشر کرده است که آثار مهمی در زمینه روانشناسی هستند. رمان وقتی نیچه گریست اما یک اثر خیالپردازانه است که از نامدارترین رمانهای روانشناسانه است. این رمان دیدار خیالیِ فریدریش نیچه، فیلسوف آلمانی، و یوزف برویر، پزشکِ وینی، را روایت میکند. رویدادهای رمان در سال ۱۸۸۲ در شهر وینِ اتریش رخ میدهند و این رمان در واقع روایتی است از تاریخِ برهمکنشِ فلسفه و روانکاوی و رویارویی خیالی برخی از مهمترین چهرههای دهههای پایانی قرن نوزدهم همچون فریدریش نیچه، یوزف برویر و زیگموند فروید. این رمان در سال 2007 به فیلم تبدیل شد و همزمان میان موافقان و مخالفان آن بحث های زیادی در گرفت. در این فیلم شاهد دیدارِ خیالیِ فریدریش نیچه، فیلسوفِ آلمانی، و یوزف برویر، پزشک اتریشی، و رابطهٔ پر فراز و نشیب آنها هستیم.
داستان این فیلم به این صورت است که وین، پایان قرن نوزدهم. لو سالومه، دختری جوان و دلربا، نامهای عجیب برای یوزف برویرِ مشهور مینویسد: «دکتر برویر، باید شما را ببینم، موضوعِ مرگ و زندگی در میان است. فردا صبح ساعت ۹ در کافه روسه (Cafe Rousse) شما را میبینم». سالومه آمده است تا یوزف برویر، پزشکِ مشهور و استادِ زیگموند فروید را ببیند. او نگرانِ دوستش، نیچه است و از برویر میخواهد که دوستش را درمان کند. برویر باید اندیشمندِ بزرگ و تنهایی که از سردردهایِ شدید میگرنی رنج میبرد را درمان کند و او را از این گرفتاری برهاند. ولی نیچه نباید از این جریان و دیدار برویر و سالومه بویی ببرد. برویر تصمیم میگیرد با روشِ جدید «بیاندرمانی» که بهتازگی در مورد بیمار دیگرش آنا. او. تجربه کرده، نیچه را درمان کند. با این حال فیلسوفِ مغرور آلمانی، حاضر نیست «روانِ» خود را به دست یک پزشک بسپارد و تنها از او میخواهد که «جسم» او را درمان کند.
کوششها و ترفندهای گوناگون برویر برای مطرح ساختن مشکلاتِ روحی نیچه راه به جایی نمیبرد. سرانجام ترفند زیرکانه و البته خطرناک برویر برای ورود به دنیایِ درونی نیچه سرآغازِ دیدارهای پیاپی او و نیچه میشود، دیدارهایی که در آن هر یک از آن دو میکوشند تا دیگری را درمان کنند. بهاینترتیب میان برویرِ آرام و دلسوز، و نیچهٔ حساس و خوددار، دوئل گفتاریِ تندی به وجود میآید و هر چه این دو به هم نزدیکتر میشوند، برویر بیشتر متوجه میشود که فقط در صورتی میتواند نیچه را معالجه کند که وی اجازهٔ این کار را به او بدهد
وقتی نیچه گریست اثری روانشناسانه و در عین حال فلسفی است. فیلمی که بتواند نیچه و فروید را همزمان به تصویر کشد و گفتگوی آنها را به نمایش بگذارد می تواند برای دوستداران فلسفه و روانکاوی اثری دیدنی به شمار می آید. آغاز فیلم با نگارش نامهای توسط لوسالومه برای دکتر بروئر شروع میشود. سالومه دکتر بروئر را ملاقات میکند و از او برای مداوای نیچه کمک میخواهد.
در این فیلم با بخشی از عقاید نیچه و بروئر آشنا خواهیم شد. این عقاید در گفتگوهای بین نیچه و برویر بروز پیدا می کند. آنچه این فیلم بر روی آن دست می گذارد نگاه فرویدی به بسیاری از وقایع و رویدادها در زندگی است. روابط جنسی، خاطره ها، تعامل با زنان و بسیاری از مسائل دیگر در این فیلم از دریچه فرودی به نمایش گذاشته شده است. این فیلم می تواند برای دوستداران روانکاوی و کسانی که به دنبال یافتن نشانه هایی برای تحلیل های روانکاوانه باشند بسیار مفید باشد.