بهترین مشاور ازدواج معتقد است گاهی مشکلاتی در رابطه ایجاد میشوند که با گفتوگوی مسالمتآمیز حل میشوند. در این مقاله از مواردی که در گفتوگوهای کلامی مشکل ایجاد میکنند سخن میگوییم.
پیچیدگی و مبهم بودن
زن و شوهرها هر روز در مورد مسائل مختلفی با هم صحبت میکنند و در این بین تصمیمات مختلفی درباره موضوعات متنوع میگیرند، مثل: تقسیم وظایف، تربیت فرزندان، فعالیتهای تفریحی، خرید و …
بهترین مشاور ازدواج گزارش میدهد که متأسفانه تعداد کثیری از زوجها در انتقال افکار، امیال و احساسات به یکدیگر با دشواری روبهرو میشوند، خواستههایشان را به گونهای مطرح میکنند که طرف مقابل از درکشان عاجز است، در حین صحبت به حاشیه میروند و اصل موضوع را مطرح نمیکنند، درگیر جزئیات بیاهمیت میشوند، عقاید خود را مبهم مطرح میکنند، یکی بیش از اندازه به جزئیات میپردازد و یکی در استفاده از کلمات صرفهجویی میکند. بهترین مشاور ازدواج میگوید در چنین شرایطی طبیعی است که بین زن و شوهر اختلاف ایجاد شود و هر دو ناراحت شوند زیرا هر کدام بیخبر از تقصیر خویش، دیگری را متهم میکند. اگر در صحبتهایمان صراحت نداشته باشیم سوءتفاهم ایجاد میشود.
تدافعی بودن
بهترین مشاور ازدواج بر این عقیده است که موضع تدافعی در انتقال پیام مشکل ایجاد میکند و باعث سوءتفاهم میشود. به مثال زیر توجه کنید:
آقا: آخر هفته به دیدن مادرم برویم؟
خانم: نه خیلی کار دارم.
آقا: تو هیچ وقت دوست نداری به دیدن مادر من برویم.
بهترین مشاور ازدواج میگوید در این گفتوگو خانم فکر کرد که از او نظرخواهی میشود ولی در واقع منظور آقا این بود که دلم میخواهد برویم و مادرم را ببینیم. اما او خواستهاش را با صراحت مطرح نکرد و از پاسخ همسرش ناراحت شد.
بهترین مشاور ازدواج بر این عقیده است که وقتی خواستهمان را به طور مستقیم و شفاف بیان نکنیم، ممکن است طرف مقابل برداشتهای متفاوتی کند. ما زمانی حالت دفاعی به خود میگیریم که احساس ترس و خطر کنیم. در مثال بالا آقا احساس کرد که اهمیت دادن به خانوادهاش نادیده گرفته میشود و همسرش علاقهای به مادرش ندارد، به همین جهت حالت دفاعی گرفت.
دریافت نکردن پیام
بهترین مشاور ازدواج میگوید اینکه فقط در انتقال پیام تبحر داشته باشیم کافی نیست، کسی که پیام را دریافت میکند نیز باید بتواند مطالب را به همان صورتی که هستند، درک کند. افرادی که معمولاً شفاف و واضح صحبت نمیکنند، شنونده را به نتیجهگیری شتابزده و متوجه نشدن پیام اصلی گوینده تشویق میکنند. اگر قسمتی را متوجه نشده است، بهتر است در مورد آن سؤال کند و اگر قسمتهایی برایش شفاف نیست، از گوینده بخواهد تا بیشتر توضیح دهد.
شیوههای متفاوت صحبت کردن
بهترین مشاور ازدواج بعضی از مشکلات ارتباطی را به علت تفاوتهایی که زن و مرد در شیوه صحبت کردنشان دارند، میداند. ممکن است یکی از زوجین با جملات فاصلهدار حرف بزند و طرف دیگر که سریع پاسخ میدهد اجازه ندهد صحبتهایش را تمام کند و دائماً میان کلامش بپرد. ممکن است همسرش را متهم کند که تو همیشه به میان حرفهای من میآیی.
بهترین مشاور ازدواج میگوید مطالعات نشان دادهاند که شیوه گوش کردن زن و مرد با یکدیگر متفاوت هستند. مثلاً بعضی از مردها هنگام گوش دادن بیشتر سکوت میکنند و خانمها بیشتر با حالتهای چهره و زبان بدنشان واکنش نشان میدهند و گوش دادن خودشان را بیشتر نمایان میکنند.
در بعضی از ارتباطات همین تفاوتها اشکال ایجاد میکنند، خانم فکر میکند که آقا به صحبتهایش گوش نمیکند زیرا عکسالعملی که نیاز است را نشان نمیدهد ولی حقیقت امر چیز دیگری است. اگر زن و شوهر بتوانند نسبت به این تفاوتها آگاهی پیدا کنند سوءتفاهمها کاهش پیدا میکنند. به صورت کلی توجه نشان دادن با حالتهای چهره در حین گفتوگو از جنبههای مهم ارتباطی است.
معانی متفاوت در گفتوگو
بهترین مشاور روانشناس میگوید برداشتهای متفاوت از صحبت، یکی دیگر از دلایل عمده وجود انتظارات متفاوت میان زن و شوهرها است. زنها اغلب دوست دارند که شوهرشان با آنها درد دل کنند و از اسرارشان حرف بزنند و از صحبت نکردن و عدم ابراز احساسات آنها رنجیده خاطر میشوند. در صورتی که مردها کمتر اهل درد دل کردن و ابراز ناراحتی و نگرانیشان هستند. در زمینه طرح اختلاف نیز زن و مردها با هم تفاوت دارند. معمولاً زنها علاقه دارند تا برای حل مشکلات زندگی با همسرشان گفتوگو کنند ولی بعضی از مردها معتقدند که صحبت کردن در مورد مشکلات نشانه موفق نبودن آن است. خانمها صحبت کردن در مورد مسائل زندگی را وسیلهای برای رسیدن به همدردی و صمیمیت میدانند.
موضوع دیگری که بهترین مشاور روانشناس میگوید توافق بر سر موضوع صحبت کردن است. معمولاً اغلب مردها از جزئیات قرار گرفتن در مورد موضوعات مختلف استقبال نمیکنند ولی خانمها به پرداختن به جزئیات علاقه دارند. بهتر است زوجین به موضوعات مورد علاقه یکدیگر توجه داشته باشند و زمانهایی را برای صحبت در مورد این موضوعات اختصاص دهند.
خلاصه تفاوتها
بهترین مشاور روانشناس میگوید تفاوتهای کلامی که ظاهراً ناشی از زمینههای فرهنگی متفاوت است را میتوانیم در موارد زیر خلاصه کنیم:
خانمها معمولاً از سؤال کردن برای ادامه دادن گفتوگو استفاده میکنند و آقایان سؤال کردن را درخواستی برای اطلاعات بیشتر میدانند.
خانمها به صحبت کردن و مشورت کردن با یکدیگر علاقه دارند در حالی که مردها ترجیح میدهند که خانمها مستقیم مشکلات خود را بیان کنند و درد دل نکنند.
خانمها بیش از مردها عواطف و احساسات خود را نشان میدهند و مردها ترجیح میدهند در مورد موضوعاتی صحبت کنند که بار عاطفی کمتری دارند مثل سیاست و اقتصاد.
خانمها به جزئیات بیشتری در حین صحبت کردن میپردازند و مردها به کلیات میپردازند.
خانمها از صحبت کردن به عنوان راهی برای تخلیه هیجانات و احساساتشان استفاده میکنند و مردها به صحبت کردن به عنوان راهی برای انتقال اطلاعات نگاه میکنند.
خانمها هنگام گوش دادن بیشتر واکنش نشان میدهند و مردها بیشتر سکوت میکنند.
نکاتی درباره گفتوگوی زوجین
نکاتی درباره گفتوگوی زوجین
مقررات آداب گفتوگو از نظر بهترین مشاور روانشناس
1- با همسر خود هماهنگ شوید:
شرط اساسی برای گفتوگو با کیفیت این است که صحبت زن و مرد در یک مسیر قرار بگیرد. خیلی از اوقات زن و شوهر با اینکه در مورد موضوع واحدی صحبت میکنند، روش صحبت آنها به قدری متفاوت است که نمیتوانند ارتباط معناداری میان خود برقرار کنند. نکتهای که باید مورد توجه قرار دهید این است که طرز گفتوگویی که بیرون از خانه و با افرادی به غیر از همسرتان دارید، ممکن است مناسب همسرتان نباشد، برای مثال ممکن است در محیط کار برخوردی رسمی و جدی با همکارانتان داشته باشید و در خانه هم به همین شکل با همسرتان صحبت کنید ولی همسرتان صحبتی صمیمی و گرم را انتظار داشته باشد. گاهی ممکن است همسر شما به جای حمایت عاطفی نیازمند راهنماییهای عملی باشد. بهتر است که نسبت به اشارهها حساس باشید تا در صورت نیاز کانال ارتباطی مناسب با همسرتان را پیدا کنید.
2- با علاقه گوش دهید:
گاهی اوقات خانمها شکایت میکنند که همسرانشان به حرفهایشان گوش نمیدهند ولی همسرانشان معترض میشوند که به حرف آنها کاملاً گوش دادهاند. صحبت کردن نیازمند پاسخ دادن و توجه نشان دادن است. اگر هنگام گفتوگو سکوت میکنید یا کم واکنش نشان میدهید، میتوانید تمرین کنید تا هنگام گوش دادن حالتهای چهرهتان را تغییر دهید و با زبان بدنتان نشان دهید که واقعاً گوش میدهید و همسرتان را از تردید بیرون بیاورید.
3- از قطع صحبت اجتناب کنید:
وقتی صحبت کسی را قطع میکنیم در او حس نارضایتی، عصبانیت و افکار منفی ایجاد میکنیم. افکاری مثل ” او به حرفهایم گوش نمیدهد” ، ” او نمیگذارد حرفهای من تمام شود”.
قطع صحبت دیگران نیز میتواند یکی از عادتهای صحبت کردن باشد و برخلاف برداشت احتمالی ربطی به خودمحوری و مخالفت و … ندارد.
این مورد نیز با تمرین کردن حل میشود.
4- ماهرانه سؤال کنید:
سؤال کردن هم میتواند باعث ادامه گفتوگو و هم قطع آن شود. بعضیها به طور معمول کمحرف هستند و باید زمینه صحبت کردن را برایشان فراهم کرد. انتخاب کردن سؤال مناسب میتواند طرف مقابل را تشویق به صحبت کردن بکند اما پرسش نابههنگام، طعنهآمیز و نامتناسب میتواند از ادامه صحبت جلوگیری کند. بهتر است سؤالاتی که با چرا شروع میشوند کم استفاده شوند زیرا ممکن است حالت دفاعی ایجاد کنند.
5- به حساسیتهای یکدیگر توجه کنید:
هر فردی حساسیتهایی دارد که شناخت آنها در گفتگو نقش مهمی دارند. اگر میدانید همسرتان از صحبت در مورد موضوعی خاص ناراحت میشود بهتر است در مورد صحبت کردن آن محتاط باشید.