اختلال دوقطبی یکی از مشکلات روحی رایج در میان افراد مختلف است که ممکن است افراد از وجود آن در خود اطلاعی نداشته باشند. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی حالتهای روحی متناوب و کاملاً متفاوت را تجربه میکنند. برای مثال در یک دوره روحی شادی و شعف خاصی در خود احساس میکنند و در دورهی بعد دچار افسردگی شدید میشوند. همانطور که در بالا نیز اشاره شد فردی که مبتلا به این نوع اختلال است ممکن است خود از داشتن چنین مشکلی اطلاعی نداشته باشد و یا راه درمان آن را نداند. مشاور ازدواج در درمان اختلال دوقطبی میتواند بسیار مؤثر بوده و به روند درمان فرد بسیار کمک کند. در ادامه راجع به این مشکل روحی، علائم، راههای درمان و غیره بیشتر صحبت میکنیم.
انواع اختلال دوقطبی
اختلال دوقطبی در افراد مختلف میتواند به چند شیوه گوناگون بروز کند که یک مشاور ازدواج میتواند آن را در فرد تشخیص داده و به درمان او کمک کند. انواع اختلال دوقطبی شامل موارد زیر است:
اختلال دوقطبی نوع اول
در این نوع اختلال که مشاور ازدواج یا مشاور خانواده میتواند آن را تشخیص دهد فرد بیمار بیشتر دچار حالت شعف و شادمانی آن هم به مدت حدود یک هفته میشود. ممکن است بعد از گذشت این دوره فرد حالت روحی پایدار داشته و مجدداً دچار سرخوشی و شعف شود. در صورتی که این نوع اختلال توسط مشاور ازدواج یا خانواده درمان نشود ممکن است تا یک سال نیز طول بکشد.
اختلال دوقطبی نوع دوم
در این نوع از اختلال شخصیتی برخلاف حالت اول، فرد بیشتر دچار افسردگی و ناراحتی میشود. ممکن است نوسانات روحی در فرد کمتر از حالتهای دیگر باشد اما باز هم وجود دارد. در صورتی که این نوع اختلال رفتاری در فرد توسط مشاور ازدواج یا خانواده درمان نشود ممکن است به افسردگیهای حاد در فرد منجر شود.
نقش مشاور ازدواج در درمان اختلال دوقطبی
نقش مشاور ازدواج در درمان اختلال دوقطبی
اختلال خلق ادواری
این نوع از اختلالات رفتاری از دیگر انواع اختلال دوقطبی است که در بین افراد رایج بوده و خود از آن آگاه نیستند. نوسانات روحی و رفتاری در این افراد شاید چندان زیاد نباشد اما میزان و تعداد تغییرات آن زیاد است. این نوع اختلال میتواند توسط مشاور ازدواج در جلسات مشاوره تشخیص داده شده و درمان شود.
اختلال دوقطبی پیشرونده
اختلال پیشرونده حادترین نوع اختلال قطبی است که در حدود ده درصد از افراد مبتلا به این بیماری دیده میشود. در این نوع از بیماری فرد در طول روز 4 بار یا بیشتر دچار تغییرات خلقوخوی میشود. اگر فرد بیمار بخواهد این مشکل خود را در جلسات مشاوره ازدواج مخفی کند، مشاور ازدواج میتواند به راحتی آن را تشخیص دهد.
عامل ایجاد اختلال دوقطبی
اختلال دوقطبی در افراد میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که باید با روانکاوی و بررسی مشاور ازدواج و یا خانواده آن را ریشهیابی کرد. یکی از اصلیترین علل ایجاد اختلال دوقطبی در افراد عوامل ژنتیکی است. از دیگر عوامل دیگر میتوان به مشکلات خانوادگی، دوگانگی شخصیت، اضطرابهای شدید، افسردگی و غیره اشاره کرد.
علائم اختلال دوقطبی
اختلال دوقطبی در افراد مختلف به شکلهای متفاوتی خود را نشان میدهد. اما در حالت کلی میتوان موارد زیر را علائم اختلال دوقطبی دانست:
خوشحالی بیش از حد و بیدلیل
اضطراب و بیقراری
میل به خودکشی
پرخاشگری و عدم کنترل رفتاری در برخوردهای ساده
مصرف مواد مخدر
افزایش انرژی بدون نیاز به استراحت
از دست دادن ناگهانی انرژی بدون انجام فعالیت
احساس ناامیدی
بیخوابی یا خواب زیاد
تغییرات در اشتها
و…
نقش مشاور ازدواج در درمان اختلال دوقطبی
یکی از مهمترین مزایای بهرهگیری از مشاوره ازدواج آن است مشکلات روحی که ممکن است خود افراد از آن آگاهی نداشته باشند توسط مشاور ازدواج تشخیص داده شده و فرد میتواند روند درمان خود را آغاز کند. از طرفی در صورتی که شناخت کاملی از طرف مقابل خود ندارید و فکر میکنید ممکن است او مسئله و مشکل روحی خاصی را از شما پنهان کند، مشاور ازدواج میتواند بسیاری از این مسائل را تشخیص داده و شما را از وجود آنها آگاه کند.
روشهای درمان اختلال دوقطبی
بعد از آنکه مشاور ازدواج یا خانواده تشخیص داد که شما یا طرف مقابلتان مبتلا به اختلال دوقطبی هستید به شما راهکارهایی ارائه میدهد. جالب است بدانید با توجه به تیپ شخصیتی افراد و نوع بیماری روشها و راهکارهای درمان برای افراد مختلف متفاوت است. برای مثال ممکن است فرد مبتلا به بیماری حتماً در روند درمان باید دارو مصرف کند و این مسئله را تنها مشاور ازدواج یا خانواده میتواند تشخیص دهد. مشاور ازدواج میتواند با راهکارهای سادهای مانند تنظیم ساعت خواب یا کنترل انرژی در فاز خوشحالی تا حد زیادی فرد را درمان کند. مشاور ازدواج بدون شک مصرف محرکهایی مانند کافئین، چایی، نسکافه، سیگار و غیره را برای فرد مبتلا ممنوع میکند.
گاهی اوقات مشاور ازدواج علت بروز اختلال شخصیتی را وجود مشکلات خانوادگی در شخص تشخیص میدهد. در این حالت مشاور از روش خانوادهدرمانی استفاده کرده و راهکارهایی را به خانواده ارائه میدهد تا از میزان اضطراب و جو منفی موجود در محیط خانه کاسته شود. در صورتی که فرد مبتلا به بیماری از مواد مخدر به هر شکلی استفاده کند برای درمان خود باید مصرف آنها را به طور کامل کنار بگذارد. جالب است بدانید در نوع خاصی از اختلال دوقطبی تنها با تغییر الگوی غذای مصرفی و استفاده از رژیمهای غذایی خاص میتوانید این بیماری را برای همیشه درمان کنید. مشاور ازدواج در صورت تشخیص اختلال دوقطبی در افراد با استفاده از تکنیکهای بهخصوصی به روانکاوی بیمار پرداخته، علت آن را ریشهیابی کرده و به صورت اصولی به درمان آن میپردازد.