مشاوره پیش از ازدواج نقش بارز و پر رنگی در زمینه جلوگیری از وقوع طلاق ایفا می کند. به بیان دیگر، یکی از راه های پیشگیری از طلاق و ازدواج های پر خطر، مراجعه به مشاوره پیش از ازدواج می باشد. بر اساس پژوهش های انجام شده، با دوام ترین و با ثبات ترین ازدواج ها، شامل آنهایی می گردد که زوج ها بیشترین و بالاترین شباهت را با همدیگر دارا بوده اند.
مشاوره پیش از ازدواج نقش بارز و پر رنگی در زمینه جلوگیری از وقوع طلاق ایفا می کند. به بیان دیگر، یکی از راه های پیشگیری از طلاق و ازدواج های پر خطر، مراجعه به مشاوره پیش از ازدواج می باشد. بر اساس پژوهش های انجام شده، با دوام ترین و با ثبات ترین ازدواج ها، شامل آنهایی می گردد که زوج ها بیشترین و بالاترین شباهت را با همدیگر دارا بوده اند. به همین دلیل وقوع طلاق و فروپاشی رابطه زناشویی در این افراد کمتر به چشم می خورد.
در مقوله ازدواج، توافق و سازش زوج ها بسیار حایز اهمیت و تاثیر گذار می باشد. به عبارتی توافق بیشتر با امکان سازش بهتر رابطه مستقیم دارد. تشابه علایق و طرز تفکر، رشد فکری، عاطفی، تناسب تحصیلی، طبقاتی، تشابه طرز تفکر و علایق، تناسب مذهبی و تشابه طرز فکر در مورد مسایل جنسی و زناشویی از اصلی ترین دلایل توافق بین زوج ها محسوب می گردد. رشد و تناسب فکری و عاطفی یکی از اساسی ترین علل موفقیت در زندگی زناشویی به شمار می رود. اگر فرد از نظر عاطفی به بلوغ و شناخت کافی نرسیده باشد، نه تنها قابلیت مسلط شدن بر احساسات و عواطف به وجود آمده را ندارد، بلکه در زندگی مشترک نیز با مشکلات بسیاری برخورد پیدا می کند.
رشد اجتماعی باعث بروز و نمود درک بهتر روابط اجتماعی در فرد می شود، که این امر سازش و سازگاری با محیط را برای فرد به همراه دارد. یکی از موضوعات چالشی و مهم در زندگی زناشویی و در میان زوج ها، موضوع اخلاق زن و شوهر می باشد. این مورد پس از شکل گیری ازدواج و زندگی مشترک، نقش تاثیر گذاری را در روابط دو طرف بر عهده دارد.
ضرورت مشاوره پیش از ازدواج
در مشاوره پیش از ازدواج، اصول و راهکارهای مقابله با مشکلات به طرفین آموزش داده می شود، تا در صورت بروز مشکل در زندگی زناشویی، زوج ها با همدلی و همکاری یکدیگر به حل آن کمک کنند. در عصر حاضر یکی از معضلات و مشکلات که در حال افزایش و گسترش می باشد، موضوع طلاق است. این موضوع بر روابط شخصی و اجتماعی افراد بازتاب ها و نمود بسیاری بدی را دارد. وقوع طلاق بر بعد روانی زوج ها، اطرافیان، فرزندان و بستگان تاثیر گذار است. پدیده طلاق به عنوان یک موضوع اجتماعی، در تغییر و دگرگونی ساختار زندگی زناشویی و خانواده از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
شروع زندگی مشترک بر اساس موضوعات احساسی، غیر منطقی و غیر معقول به احتمال زیاد، سستی و فروپاشی روابط زناشویی را با خود به همراه دارد. بر همین اساس از اساسی ترین تهدیدها علیه فروپاشی بنیان خانواده، طلاق محسوب می گردد. طلاق به دلیل اثرات منفی و پیامدهای فاجعه باری که با خود به دنبال دارد، از غم انگیزترین مسایل اجتماعی در زندگی فرد به شمار می رود. افسردگی، سرخوردگی، از دست دادن سلامت جسمی و روانی، مشکلات معیشتی، روی آوردن به آسیب هایی نظیر اعتیاد، خودکشی، سرقت و اختلال در ارتباطات اجتماعی بخشی از عوارض و پیامدهای منفی ناشی از وقوع طلاق می باشد.
در مشاوره پیش از ازدواج به آموزش راه های جلوگیری از طلاق و تداوم و استحکام زندگی زناشویی پرداخته می شود. برای دستیابی به ازدواج موفق، شناخت صحیح و اصولی طرفین از یکدیگر بسیار حایز اهمیت می باشد. به بیان دیگر برای جلوگیری از فروپاشی روابط زناشویی، شناخت درست بر موضوع عشق ارجحیت دارد. عشق صرف، برای خوشبخت شدن و رسیدن به کمال و سعادت به تنهایی جوابگو نخواهد بود. بررسی مراحل خودشناسی و توجه به خودآگاهی، اولین قدم برای انتخاب صحیح و مناسب می باشد.
بر اساس نظریه روانشناسان، فردی که به بلوغ عقلانی، جسمانی، اجتماعی، عاطفی، روانی و اخلاق رسیده باشد، با تکیه بر این اصول می تواند دست به انتخاب شایسته و مطلوب بزند. رسیدن به بلوغ اجتماعی علاوه بر سازگاری و سازش با محیط و اطرافیان، در میزان پیشرفت شغلی و اجتماعی فرد نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ایجاد احساس رضایت و خوشبختی به وسیله تبادل عواطف و احترام به سایرین صورت می گیرد. رفتار اجتماعی مؤثر و مناسب از راه آموزش و فراگیری به دست می آید و از طریق تکرار و تمرین تبدیل به عادت می گردد. تلاش و کوشش فرد نیز در این زمینه تاثیر گذار است. به گفته روانشناسان، ازدواج و شروع زندگی مشترک با افرادی که دچار بحران و مشکل هویت هستند، اصلا به مصلحت نیست. چرا که این افراد با مشکلاتی نظیر تصمیم گیری های غیر منطقی، وابستگی بیش از حد، خود باختگی، آسیب رسانی و خطر پذیری، درگیر می باشند.
مزایای استفاده از مشاوره پیش از ازدواج
در مشاوره پیش از ازدواج با آموزش و یادگیری مهارت های زندگی و رفتاری در مقابله با مشکلات پیش آمده در زندگی زناشویی، می توان آگاهانه و توانمند تر اقدام کرد. با فراگیری مهارت های رفتاری و شناختی، باورها، افکار و هیجان های منفی و زیان بار از طرفین دور می شود. استفاده از مهارت های زندگی علاوه بر تحکیم پایه های روابط زناشویی و بنیان خانواده، باعث بهبود حفظ سلامت روان و رفتار زوج ها می گردد. تامین کننده نیروی زندگی و پویایی خانواده، ابراز عشق و همدلی زوج ها با یکدیگر است.تعهد زناشویی و احترام به همسر یکی از عوامل لازم و ضروری در زندگی مشترک به حساب می آید.
مشاوره پیش از ازدواج، برای خلق یک زندگی سالم، شاداب، با طراوت، خلاق و موفق، یادگیری و ارتقای مهارت های زندگی بسیار تاثیر گذار می باشد. قابلیت های زن و شوهر در اعتماد به نفس، تسلط بر خود و عزت نفس نمود بارز پیدا می کند. برای ارتقای این ویژگی ها و تحکیم بنیان خانواده یادگیری مهارت های زندگی در مشاوره پیش از ازدواج بسیار مفید و کاربردی خواهد بود. بهترین و مفید ترین ابزار برای حل و رفع مشکلات و معضلات، تفکر می باشد. بهره مندی از تفکر خلاق در مواقع ناگوار و ناراحت کننده به راحتی می تواند بر طرف کننده احساسات بد و منفی شود، و زمینه های افزایش افکار و احساس خوب و مثبت را میسر سازد. در پرتو استفاده از مشاوره پیش از ازدواج این موضوعات تحقق پیدا می کند.