در این مقاله سعی داریم تا انواع عشق و معیارهای انتخاب همسر را بازگو کنیم ، در این راستا ،روان شناسان و مشاوران خانواده در سراسر دنیا برحسب اهمیت موضوع خانواده مشغول تحقیق و یافتن راهبرد های موثر برای استحکام خانواده هستند.
همانطور که اجتماعی بودن یکی از ویژگی های نوع انسان است ، برگزیدن یک همسر برای هر انسان نیز یکی از مهم ترین وظایف او محسوب می شود. بعضی از مردم قبل از این که برای خود شریک زندگی انتخاب کنند دقت های لازم را به عمل می آورند ، در واقع آنها به سرعت با کسی رابطه برقرار نمی کنند . عده ای دیگر با اولین شخصی که برخورد می کنند او را به عنوان شریک زندگی انتخاب می کنند. امروزه جوانان در ایالات متحده آمریکا زمان زیادی را برای این کار صرف می کنند . آنان مدت زمانی را به انتظار ازدواج می گذرانند و به همین دلیل سن اولین ازدواج برای زنان و مردان در دهه های اخیر به شدت افزایش یافته به طوری که این سن برای زنان ۲۴ سال و برای مردان ۲۶ سال می باشد. اگر این تمایل به علت این باشد که تاخیر در ازدواج آنان به خاطر رسیدن به بلوغ کافی در انتخابشان است ، ایده آل خواهد بود ، ولی این ممکن است فقط یک تفکر آرزومندانه باشد . عواملی مانند با هم زندگی کردن فشار اقتصادی دلایلی برای افزایش سن در اولین ازدواج هستند . در این فرآیند در گزینش و یافتن همسر مناسب تعدادی از متغیر های دیگر نیز مهم هستند . این متغیر ها شامل (همگنی ، خودافشاگری و جذابیت های بدنی و فیزیکی) می باشند .
عوامل مؤثر در رابطه
در چگونگی رشد و تحول روابط ، عوامل دیگری نیز موثر است . این که مردم دوست دارند خوب باشند ، باهوش باشند و شخصیت خوش مشربی داشته باشند ، چیز عجیبی نیست. ولی اگر فرد بخواهد در حد کمال –یعنی حتی یک یا دو عیب کوچک هم نداشته باشد –عجیب به نظر می رسد . به نظر می رسد مردم باید در نظر دیگران خوب باشند نه کامل . او باید در نظر دیگران ارزشمند باشد . با این وجود ، مطالعه ای نشان داد ، کسانی که عقیده داشتند بایستی تمامی ویژگی های مثبت را داشته باشند و همسری را که برمی گزینند کاملا شبیه به خودشان باشد در عشق و زندگی خود با شکست مواجه شدند .
سبک های شخصیتی افراد از دیگر عوامل موثر بر روی رشد روابط هستند روانشناسی زوجین می تواند بر روی روابط آنان مفید باشد و یا اینکه می تواند در شبکه ارتباطی شان تضاد و شکاف ایجاد کند. گرچه بحث پیرامون همه این عوامل لازم نیست ولی باز شناسی پیچیدگی فرآیندهای ساختاری روابط ، اساسی به نظر می رسد .
معیارهای انتخاب همسر
درباره ی عشق
دربارهی عشق
عشق ممکن است قوی ترین عامل در ایجاد روابط صمیمی باشد . عشق بر روی عوامل دیگری مانند خود افشاگری تاثیر می گذارد و تحت تاثیر آنها نیز قرار می گیرد . عشق در اغلب اوقات از نظر مشاور ازدواج و روانشناسی زوجین نادیده انگاشته می شود . به کارگیری عشق از دیدگاه های مختلف می تواند کمک شایانی به مشاوره ازدواج انجام دهد عشق مهم ترین کانون روابط صمیمی و عمده ترین مبحثی است که باید در ادبیات ارتباطات مورد توجه قرار گیرد.
عشق برای کسانی که خواسته های زیادی دارند واژه ای گرامی و زیباست . به نظر می رسد عشق توصیف کننده مهر و محبت بین والدین و فرزندان ، بین عاشق و معشوق و حتی بین دوستان است . با این وجود ، عشق حتی اشاره به علاقمندی یکی از زوجین به طعم و مزه بستنی و کلماتی از این قبیل نیز دارد. گر چه بسیاری از انواع عشق مانند عشق رمانتیک بیشتر به کار مشاوره ازدواج می آید که در این مورد نظریه ها و تحقیقات بسیاری صورت گرفته است.
معیارهای انتخاب همسر
سبک ها یا گونه های عشق
سبکها یا گونههای عشق
عشق شهوانی
عشق کودکانه
عشق دوستانه
عشق عملی
عشق مانیایی یا شیدایی
عشق نوعدوستانه
به نظر می رسد عشق کودکانه و عمل گرایانه بیشتر معطوف خود فرد هستند . عشق شهوانی و عشق دوستانه اغلب متمرکز بر روابط و تعامل متقابل بین دو فرد می باشند و عشق نوعدوستانه بیشتر معطوف به فرد متقابل (همسر) است. این نوع عشق از درجه بالا و رفیعی برخوردار است .
از این نگرش سنج عشق ، در صورتی که از آن به عنوان یک وسیله توصیفی استفاده شود نه به عنوان یک وسیله تشخیص ، در مشاوره ازدواج مفید خواهد یود . هیچ هنجاری از این مقیاس در دست نیست تا نیمرخ آن نشان دهنده ارتباط این نوع عشق با نارضایتی های ازدواج ، آسیب شناسی روانی و مواردی از این قبیل باشد .
پیدا کردن همسر مناسب و ایجاد ارتباط سودمند کار آسانی نیست . مردم به نوعی همسرانی را انتخاب می کنند که شبیه خودشان باشد و دارای خصوصیات مطلوب باشند چنانکه در آینده بتوانند اعتماد و صمیمیت مناسبی از خود نشان دهند چرا که داشتن چنین ویژگی هایی برای بهبود روابط سودمند است . این فرآیند به وسیله ی خصوصیات و تعامل پویا بین زوجین ، شبکه ارتباطی جامعه و عوامل تاثیرگذار بر اجتماع صورت می پذیرد . زمانی تصور بر این بود که عشق شهوانی همراه عشق معاشرتی فقط دوره های قابل پیش بینی برای یک رابطه ی رمانتیک طولانی مدت هستند ، ولی می دانیم عشق شهوانی و عشق معاشرتی هر دو در طول زندگی در ایجاد روابط مهم هستند . علاوه بر عشق شهوانی و عشق معاشرتی عشق می تواند به صورت های بازی گونه ، عملی ، وسواسی و فداکارانه یا بخشیدنی هم باشد .
مراجعان به ندرت می توانند روابط خود را سریع با دنیای واقعی انطباق دهند . آنها جلسات متعددی نیاز دارند تا بتوانند روابط دوستانه خود را با سایر افراد به خوبی برقرار کنند و به تعهدات خود عمل کنند ، آنچه که در این جلسات درمانی اتفاق افتاد نمونه ای از این جریان بود . با این وجود فرآیند درمانی نه تنها متمرکز بر اختلال در روابط می باشد . بلکه برای ارائه ی اطلاعات به زوجین برای ایجاد رفتارهای جدید نیز موثر است .