پرداختن به دین از دریچه روانکاوی و یا روانشناسی می تواند برای بسیاری جذابیت داشته باشد. چه چیزی سبب می شود که مذهب در طول تاریخ نقش پررنگی را ایفا کند؟ چرا مذهب و قوانین آن در جوامعی گسترش یافته است. روانکاوی و روانشناسی درباره دین چه می گوید؟ روانشناسی دین یا همان روانشناسی مذهب از شاخههای تحقیقات علمی است که به بررسی دین میپردازد. این علم به بررسی وضعیتهای روانشناسانه در جامعه، وجدان گروهی و فردی که در ایجاد، توسعه، کارکرد و از بین رفتن یک دین مؤثر است میپردازد . اگر شما هم از علاقمندان به این مسائل باشید پس کتاب آینده یک پندار می تواند اثری خواندنی و جذاب برایتان باشد .
اینده یک پندار نام کتابی از زیگموند فروید پدر روانکاوی و عصب شناس اتریشی است. فروید هموتره نگاهی ویژه به دین داشت و در آثار بسیاری این نگاه را انعکاس داد. بررسی ادیان و نگاهی تحلیل گرایانه به آنها سابقه دیرینه دارد. اما اینکه براساس نظریات روانکاوی بنیان ادیان مورد بررسی قرار بگیرد تا پیش از فروید کمتر به آن پرداخته شده است. این کتاب یکی از آثار زیگموند فروید درباره ادیان است. اینده یک پندار در سال 1927 نوشته شده است. در این کتاب زیگموند فروید تفسیر خویش از منشأ پیدایش دین، توسعه آن، روانکاوی و آینده دینها را از نگاه خود بیان میکند. نگاه فروید به دین نگاهی متفاوت است. از دیدگاه فروید، دین «روان آزردگی جهانی» نوع بشر است و تجلیات دینی را صرفاً باید نمونهای از علایم روان رنجوری در افراد دانست. او مسئله ایمان به خدا را، تثبیتی از یک آرزوی حفاظت و حمایت توسط وجودی پدرگونه میداند، میل به کمک شدن و نجات یافتن. فروید ایدهٔ خدای قادر مطلق را به عنوان تجلیل جمعی از انگارهٔ پدر فردی تفسیر میکند. در حالی که بشر با بیدار شدن از پندارهای کودکانه و به کار بردن خرد و مهارت خود، اگر نتواند خود را نجات دهد، لااقل میتواند به خویشتن کمک کند.
فروید کوشش کرده تا توجه ما را به سوی آیندهای که در سر راه فرهنگ انسانی است جلب نماید. در فرایند گسترش اندیشههای خویش، وی دریافت که ناچار است که دربارهٔ منشأ پیدایش و اهداف فرهنگ انسانی چنانکه هست، بررسی نماید. از دیدگاه فروید، اصطلاح فرهنگ انسانی همهٔ مفاهیمی که زندگی انسانی را فراتر از شرایط جانوری بردهاست، را شامل میشود. دیدگاه فروید، تصور بشر از خدا، از یک پندار ریشه دار در یک نیاز کودکانه در جهت جایگزینی مقام پدری نشأت گرفته و هم از این روست که مذهب که در آغاز شکلگیری تمدن به مهار انگیزههای خشونتآمیز کمک میکردهاست، هماکنون میتواند جای خود را به منطق و دانش بدهد.
آینده یک پندار همانطور که از نام آن بر می آید از آنده سخن می گوید. آینده ادیان چه خواهد بود و به کدام سمت خواهند رفت و نحوه مواجهه بشر با دین در آینده چگونه خواهد بود. فروید در این کتاب تلاش کرده به این پرسش ها پاسخ دهد و یا بکوشد تا پرسشهایی را برای رسیدن به پاسخ هایی مناسب طراحی کند. آینده یک پندار آینده پندار همه ما است و خواندن آن برای دوستداران روانکاوی ضروری می نماید.