در مشاوره قبل از ازدواج این موضوع مطرح میشود که فراموشکردن قرارهایی که قبل از ازدواج گذاشته میشوند، موضوعی رایج و ناراحتکننده است. مشاوره قبل از ازدواج بر فراموشیای باعث میشود فرد فکر کند همسرش به او بیعلاقه شده و توجهی به او ندارد، تأکید میکند، مثلاً قبل از ازدواج همسر شما قول داده است که به تمام شهرها در ایران سفر میکنید. بعد از ازدواج احساس میکنید که او علاقهای به سفر رفتن ندارد. اینکه همسرتان بیتفاوت نسبت به این مسئله برخورد میکند، شما را اذیت میکند، شما فکر میکنید که او دیگر دوستتان ندارد. در دوران مشاوره قبل از ازدواج، معمولاً مرد و زن خوشاخلاق هستند و برای برقرار کردن ارتباط صمیمانه اشتیاق زیادی دارند. در دوران شیفتگی قبل از ازدواج زن و مرد برای اثبات اینکه مورد مناسبی برای ازدواج هستند، رفتار و گفتار خوبی از خود نشان میدهند. در نتیجه در مورد رفتارهایی که بعد از ازدواج خواهند داشت، توقعاتی غیرواقعبینانه ایجاد میکنند. شیفتگی و علاقه زیاد به این موضوع به طور ناخواسته دامن میزند. در مشاوره قبل از ازدواج زوجها تصور میکنند علایق یکسانی دارند و هر چه خوشایند طرف مقابل است، خوشایند خودشان نیز هست. اما بسیاری از این علایق مشترک در طول زمان و بعد از فروکش کردن هیجانات اولیه از بین میروند. هر زوجی که روی روابط خود سرمایهگذاری میکنند، انتظارات متفاوتی از یکدیگر دارند. یکی انتظار دارد مورد حمایت واقع شود، یکی انتظار دارد درک شود و مورد پذیرش قرار گیرد، دیگری دوست دارد در شادی همسرش شریک باشد، اشخاصی هم هستند که مسائل مالی برایشان مهمتر است، عدهای مشارکت کردن همسر خود را در تربیت فرزندان ترجیح میدهند و انتظار درآمدی مورد قبول و سطح زندگی مطلوبی از همسرشان دارند. این انتظارات به قراردادهایی تبدیل میشوند که شاید مستقیم نباشند. وقتی یکی از طرفین، دانسته یا نداسته این قرادادها را زیر پا میگذارند، طرف مقابل احساس حقارت میکند و حس میکند به او خیانت شدهاست. رعایت این قراردادها باعث میشوند فرد فکر کند، طرف مقابل صداقت دارد و از توجه خوبی برخوردار است. چیزی که باعث میشود این قراردادها رعایت شوند این است که زن و شوهر یکدیگر را به خوبی درک کنند و از انتظارات یکدیگر آگاه باشند. برای برآوردهکردن این انتظارات مهارت کافی نیاز است. در مشاوره قبل از ازدواج بر یادگیری این مهارتها تأکید میشود. برای مثال اگر بخواهند با یکدیگر همدلی کنند باید مهارت گوش دادن فعال را بلد باشند. در حالت شیدایی زن و شوهر یکدیگر را دارای خصوصیاتی میبینند که در شرایط عادی وجود خارجی ندارند یا اگر دارند به آن که حدی که مورد نظر باشد، نیستند. در ازدواجهای موفق، زن و مرد به تدریج این خصوصیات و تواناییها را در خود پرورش میدهند.
در مشاوره قبل از ازدواج گفته میشود، اگر افراد پس از تجربههای پیاپی به این نتیجه برسند که همسرشان پایبند به این معیارها نیست و مثلاً از درک کردن و همدردی کردن طفره میرود، تصویر ازدواج و همسرشان مخدوش میشود. وقتی دوران شیدایی به پایان میرسد، هر اتفاقی میتواند دلسردکننده و ناراحتکننده باشد و برچسب زدن منفی به یکدیگر به راحتی اتفاق میافتد. برای مثال اگر همسر فرد، در تمام طول هفته کار کند و آخر هفته نیز به تفریحات انفرادی بپردازد، همسرش او را فردی خودخواه و بیانصاف میپندارد. رعایت نکردن بعضی موارد باعث میشوند زن و شوهر برچسب منفی به یکدیگر بزنند و از آن بدتر آنکه این ویژگی را همیشگی و دائمی فرض میکنند. اغلب دلخوریها را میتوان با ملایمت و رفتاری صمیمانه توضیح داد.
قضاوت متعادل
مشاوره قبل از ازدواج توضیح میدهد که در یک رابطه صمیمانه، توجه به جنبههای منفی طرف مقابل متفاوت از دیگران است. ما در یک رابطه عاطفی به گونهای متفاوت عمل میکنیم و سختگیری و باریکبینی بیشتری نسبت به مسائل مختلف داریم. در رابطه با دیگران ملایمتر برخورد میکنیم و انتظارات کمتری داریم. تفکر “همه یا هیچ” دامی است که اکثریت در آن میافتند، این تفکر به شکلی است که افراد به دو دسته تقسیم میشوند، مثلاً همه مردها خیانتکارند .همه زنها مادیگرا هستند، هیچ مدیری منصف نیست و ….
ایرادهایی که به آن اشاره کردیم از نظر مشاوره قبل از ازدواج، قابل اصلاح و تغییر هستند. زوجها با یادگیری مهارتهای ارتباطی از جمله گوش دادن، مذاکره و … میتوانند روابط خود را بهبود ببخشند. زن و مرد برای اینکه تغییری در زندگی خود ایجاد کنند باید مشخص کنند که چه رفتارهایی را نشانه علاقه، توجه، مهربانی و مسئولیت میدانند. اگر همسر شما نداند که به تفریحات مشترک در آخر هفته اهمیت میدهید، چگونه این مسئله را رعایت کند؟
تشویق کردن و درک کردن
مشاوره قبل از ازدواج تشویق کردن را نیز مسئلهای مهم در بهبود روابط زوجین میداند. اگر همسرتان کاری که مورد علاقهتان است را انجام داد، او را تشویق کنید تا دلگرم شود تا در ادامه آن رفتار حس و انگیزه مثبتی پیدا کند. اگر در زندگی مشترک فقط خودمان را ببینیم، میل به خودمختاری باعث رنجش میشود. زن و شوهر به کمک ارتباطی شفاف و تشویق میتوانند به یکدیگر کمک کنند تا علایق خود و همسرشان را به هم نزدیک کنند و با هم پیوند دهند.
گاهی درک خواستههای همسر سختتر از برآورده کردن آنهاست زیرا بعضی از افراد شما را راهنمایی نمیکنند و نیازها و خواستههایشان را ابراز نمیکنند و این را وظیفه همسر خود میدانند که آنها را بفهمد و رعایت کند. بسیاری از زوجهایی که با هم اختلاف و مشکل دارند، متوجه مشکلات رابطهای خود میشوند. آنچه که دوست ندارند را میبینند ولی نمیدانند چه بکنند تا به مسائل مورد علاقهشان دست یابند. اگر رابطهتان با مشکل مواجه شود، ممکن است تحت تأثیر افکار منفی قرار گیرید و به جنبههای مثبت رابطه و همسرتان توجه نکنید. مشاوره قبل از ازدواج معتقد است که خنثی کردن افکار منفی به تمرین احتیاج دارد. باید مدت زمانی را صرف پیدا کردن جنبه و ویژگیهای مثبتی که در زندگیتان وجود دارند بکنید. بعضی از افراد فقط به ویژگیهای منفی توجه میکنند و کلاً زندگی مشترک و همسر خود را زیر سؤال میبرند. قدرت یک رویداد منفی بسیار زیاد است و باعث میشود رویدادهای مثبت دیده نشوند، به این نکته باید توجه ویژه شود و زوجها نباید آن را فراموش کنند.
احساس شیدایی قبل از ازدواج میتواند به مرور به عشقی بالغانه و پخته تبدیل شود. عشق بالغانه و پخته مفهوم گستردهای دارد. به مرور احساس صمیمی و گرم بودن جایگزین شیدایی میشوند.
در مشاوره قبل از ازدواج میگویند تمایل و توجه داشتن به همسر یعنی باور و انتقال اینکه “تو برایم مهم هستی” و “من مراقبت تو هستم” . دو نشانه مهم تمایل و توجه به همسر، توجه به رفاه او و حمایت از اوست.
پذیرش
از نظر مشاوره قبل از ازدواج پذیرش در روابط عاشقانه بهتر است که بی قید و شرط باشد، باید تمرین کنید تا بدون انتقاد از یکدیگر در مورد موضوعات مختلف با هم صحبت کنید. میتوانید بدون سرزنش و انتقاد نقاط ضعف همسر خود را بپذیرید. پذیرش این ویژگیها عمیقاً باعث ایجاد اطمینان و اعتماد میشوند و به زن و شوهر احساس پذیرش خود را میدهند. البته پذیرفتن به معنای قبول کردن همه چیز و ندیدن اشتباهات و اشکالات همسر نیست، در فضای پذیرش زن و مرد میتوانند از مسائلی که که در رابطهشان خلل ایجاد میکند آگاه باشند و اجازه ندهند که اشکالی ایجاد شود.