رسانههای اجتماعی مانند فیسبوک و توییتر از بسیاری جهات زندگی روزمره انسان را تغییر دادهاند. اطلاعات و نظرات مردم در یک لحظه به شما تحویل داده میشود. به هر حال، شبکههای اجتماعی به طرق مختلفی مانند یک برنامه تلویزیونی 24 ساعته هستند. در این مقاله به بررسی فواید و مضرات رسانههای اجتماعی بر سلامت روان انسان می پردازیم.
هنگامی که شما وابسته شبکه اجتماعی میشوید، سخت است که آن را کنار بگذارید. با این حال، گذراندن وقت زیاد با رسانههای اجتماعی می تواند پیامدهای منفی برای سلامت روان شما داشته باشد.
چرا رسانههای اجتماعی برای سلامت روان بد هستند؟
برخی جنبههای مثبت در رسانههای اجتماعی وجود دارد، مثل برقراری ارتباط با دوستان و خانواده که دور هستند. شبکههای اجتماعی میتوانند به سرعت اطلاعات را گسترش دهند و تا هنگامی که این اطلاعات درست و واقعی باشند، این میتواند یک مزیت باشد. با این وجود، استفاده از رسانههای اجتماعی باید با دقت مدیریت شود، زیرا میتواند منجر به اقداماتی شود که به سلامت روان شما آسیب برساند.
• مقایسه خودتان با دیگران – شبکههای اجتماعی مقایسه زندگی خود با دیگران را آسان میسازد، و این برای سلامت روان شما مناسب نیست. به عنوان انسان، ما نمیتوانیم با حالت روحی رقابتی، کمکی به دیگران کنیم. ما تمایل داریم خودمان را با مقایسه زندگیمان با دیگران مقایسه کنیم. با این حال، هنگامی که به «اخبار» خود در رسانههای اجتماعی مراجعه شود، مردم تمایل دارند زندگی خود را بهتر از آنچه واقعاً هستند نشان دهند. نتیجه این است که شما خودتان را به یک نسخه بسیار جلا داده شده از یک لحظه در زندگی دیگران مقایسه میکنید، که میتواند به حس کمارزش بودن خود ختم شود.
• استفاده از شبکه اجتماعی به عنوان یک راه برای فرار – بسیاری از مردم به رسانههای اجتماعی برای استراحت مراجعه میکنند، آنها به دنبال دور شدن برای مدت کوتاهی از چیزی هستند که دارند انجام میدهند. انتظار آنها یک تجربه آرامشبخش، سرگرمکننده یا تفریحی است که پس از آن احساس خوبی خواهند داشت. اما در واقع، بسیاری از افراد بعد از استفاده از رسانههای اجتماعی احساس جدایی و افسردگی میکنند. تأثیر شبکه اجتماعی بر سلامت روان، مخالف داشتن یک تعامل اجتماعی رو در رو است.
فواید و مضرات رسانههای اجتماعی بر سلامت روان انسان
• ایجاد احساس کاذب اجتماعی بودن – با وجودی که استفاده از رسانههای اجتماعی ممکن است شما را با دیگران مرتبط سازد، این یک فعالیت انفرادی است و نه اجتماعی. فیسبوک، توییتر و مانند آن، تعامل اجتماعی را شبیهسازی میکنند، اما نتیجه میتواند تنهایی باشد. افرادی که در طول روز از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند، غمگین میشوند و یا احساس ناخوشایندی از مردم در زندگی خود دارند.
• تکیه زیاد بر تصاویر – سیستم عامل رسانههای اجتماعی تعداد اتصالات شما به دیگران را نشان میدهد و در اغلب موارد عدد را به طور عمومی نمایش میدهد. افرادی که بیشتر وقت خود را در شبکههای اجتماعی میگذرانند، تمایل به جمعآوری ارتباطات بیشتر و یا «دوستان» دارند. تعداد ارتباطات به یک وضعیت و وسیلهای برای قضاوت در مورد اجتماعی بودن شما تبدیل میشود. اما داشتن دوستان در شبکههای اجتماعی، مانند دوستان در زندگی واقعی نیست. اغلب کسانی که ارتباطات زیادی در رسانههای اجتماعی دارند، حقیقتاً بیشتر ضد اجتماعی زندگی میکنند.
با استفاده بیش از حد از رسانههای اجتماعی، تنهایی شما میتواند افزایش پیدا کند و تنهایی میتواند منجر به افسردگی شود. آخرین تحقیقاتی که توسط UK Disability Charity Scope انگلستان انجام شد، تقریباً 1500 کاربر فیسبوک و توییتر را بررسی کرد، که 60٪ آنها به همتایانشان در شبکههای اجتماعی حسادت میکردند و 62٪ احساس دورافتادگی داشتند.
آمار سلامت روان و رسانههای اجتماعی
ما اکنون شاهد نسل اول هستیم که با استفاده از رسانههای اجتماعی رشد میکنند و بهتر است ما سعیکنیم تأثیرات شبکههای اجتماعی بر سلامت روان را درک کنیم. برخی از مطالعات سلامت روانی مربوط به شبکههای اجتماعی انجام شده است و هنوز هم دارد انجام میشود.
فواید و مضرات رسانههای اجتماعی بر سلامت روان انسان
• افرادی که دارای عزت نفس کم هستند بیشتر در رسانههای اجتماعی فعالیت میکنند. آنها از رسانههای اجتماعی برای تبلیغ و بالا بردن جایگاه خود استفاده میکنند. سرویس سلامت ملی انگلستان یک روند هشداردهنده را در میان دختران به طور خاص در ارتباط با استفاده از رسانه های اجتماعی شناسایی کرده است. آنها افزایش 68 درصدی در پذیرش بیمارستان برای رفتارهای خودخواهانه به خاطر تنش و رسانههای اجتماعی را شناسایی کردهاند. افزایش در پسران تنها تا 26 درصد است.
• افزایش استفاده از شبکههای اجتماعی طی ده سال گذشته برای مردان و زنان تقریباً برابر است، اما به نظر میرسد شبکههای اجتماعی تأثیرات منفی خود را بیشتر بر سلامت روان زنان دارند.
تأثیرات مثبت رسانههای اجتماعی بر سلامت روان
در حالی که رسانههای اجتماعی میتوانند به احساس تنهایی و افسردگی منجر شوند، همچنین میتواند در شرایط مناسب برای افرادی که از این شرایط رنج میبرند، به ویژه جوانان مفید باشد. رسانههای اجتماعی میتوانند به ارتباط افراد با منافع مشابهی که ممکن است هرگز فرصتی برای دیدار با زندگی واقعی را نداشته باشند، چه به لحاظ مرزهای جغرافیایی و چه از نظر کمبود فرصت، فراهم آورد.
علاوه بر این، قادر بودن به ارائه نظرات و مشارکت در بحثها در یک گروه میتواند به ایجاد حس تعلق خاطر کمک کند. شبکههای اجتماعی نیز ارتباط برقرار کردن با مردم در سراسر جهان را فراهم میکنند و ابزار آموزش اجتماعی را فراهم میکنند.
کلید تجربه مثبت رسانههای اجتماعی، اعتدال است. محدود کردن مقدار زمان صرف شده در رسانههای اجتماعی و تعادل آن با تعاملات اجتماعی زندگی واقعی میتواند به محافظت از سلامت روان شما کمک کند.