روانشناسان کودک، کودکان و نوجوانان را ارزیابی و درمان می کنند. آنها به کودکان کمک می کنند تا با استرس هایی مانند طلاق، مرگ و مشکلات خانواده یا مدرسه مقابله کنند. کودکان ممکن است شامل کودکان با انواع مسائل و مشکلات مربوط به معلولیت های یادگیری و بیماری های شدید روانی باشند . یک لیست جزئی از مشکلات درمان شده توسط روان شناسان کودک که در محدوده روانشناسی کودک مطالع می کنند شامل اختلال کمبود توجه، اوتیسم، اختلال وسواس اجباری، ترس و اختلال در تنظیم هورمون ها است. بخشی از این کار به بهترین تشخیص زمانی ربط دارد که یک مجموعه پیچیده از علائم را ارائه می دهد. روانشناسان کودک بیشتر از سایر متخصصان روانپزشکی در زمینه انجام آزمایش های روانشناسی کار می کنند. روانشناسی کودک یکی از چندین تخصص روانشناسی است که در این سالها شکل گرفته است. روانشناسان بالینی معمولا آموزش بیشتری در ارائه درمان روانی درازمدت نسبت به روانشناسان مدرسه دریافت می کنند. برنامه های آنها بالینی است و متمرکز تر از روانشناسان دیگر است. روانشناسان کودک بالینی در نظر گرفته می شوند. با این حال، با آموزش آنها به عنوان مشاور و روانشناس در زمینه های دیگر نیز می توانند فعالیت کنند.
روانشناسی کودک یک رشته تخصصی روانشناسی بالینی است. محدوده ی مطالعه ی روانشناسی کودک شامل مهارت های حرکتی، پیشرفت شناختی، مهارت های زبانی، تغییرات اجتماعی، رشد احساسی و… می باشد.
روانشناسی کودک یکی از ده ها شاخه ی روانشناسی و یکی از موضوعاتی است که اغلب مورد بررسی و تحقیق قرار می گیرد. این رشته قطعا درباره ذهن و رفتار کودکان مطالعه کرده و بر روی رشد جسمی کودکان تمرکز زیادی دارد علاوه بر رشد فیزیکی، رشد ذهنی و احساسی و اجتماعی کودک را نیز مورد نظر دارند. در این بحث ما به دنبال این هستیم که کودکان شما رشد قابل توجهی داشته باشند طبق تحقیقاتی که ما انجام داده ایم روانشناسانی در شهر تهران وجود دارند که می توانند در این امر به شما کمک کنند. روانشناسانی که در کار خود بسیار زیرک و باهوش بوده و تنها دغدغه ی این روانشناسان که همراه با مشاوران خاصی کار می کنند این است که جامعه ما به سمت هر چه پیشرفت روزافزون برود. امروزه، روانشناسان متوجه شده اند که روانشناسی کودک بسیار منحصر به فرد و پیچیده است، اما از نظر رویکرد های منحصر به فرد، این رشته هنوز جای پیشرفت زیادی دارد.
اعتماد به نفس، اجتماعی بودن، هم گروه بودن با همسالان، از فاکتورهایی است که در سلامت روانی یک کودک موثر است علاوه بر اینکه محیط خانواده و محیط مدرسه و بعد از آن محیط جامعه بر روی عملکرد یک کودک بسیار موثر است. باید بسیار مواظب بود حتی تنش هایی که در بین پدر و مادر ایجاد می شود بر روی روحیه کودک تاثیر منفی گذاشته و در آینده اینگونه تنش ها در ذهن کودک باقی مانده و ممکن است کودک را پرخاشگر کند و یا اینکه کودک با توجه به به این نوع رفتارها افسردگی پیدا کند.
چگونه یک کودک را درک کنیم؟
پدران و مادران باید به دنبال شناخت توانایی ها و مهارت های فرزندانشان باشند. و با مراجعه به یک روانشناس یا مشاور بسیار خوب می توانند به این درک برسند. اگر در توانایی درک کودکان خود ضعیف هستند آنها باید با یک متخصص در این زمینه صحبت کنند یک روانشناس یا مشاور که در کشور ما ایران در شهر تهران شما می توانید با اینگونه فردی آشنا شده و از شرایط کودک خود آگاه شوید. اغلب اوقات پدر و مادر باید حتی قبل از بچه دار شدن با روانشناسی کودکان آشنا شوند. عدم آگاهی از وضعیت رشد کودک می تواند باعث تشخیص اشتباه توانایی های او و در نهایت تصمیم گیری اشتباه شود. آنها باید بیشتر وقت خود برای یک کودک صرف کنند و اوقاتی را که با او می گذرانند را به دقت مورد بررسی قرار دهند. بنابراین، اهمیت بسیار دارد که پدرها و مادران در مورد رشد و روانشناسی کودکان آموزش ببینند تا بتوانند احساسات و رشد ذهنی آنها را تشخیص دهند.
زمینه های مختلف روانشناسی کودک
هنگامیکه سخن از رشد می شود اکثریت افراد فقط فاکتورهایی که به چشم می آیند و ظاهری هستند را در نظر دارند. فاکتورهایی که در رشد کودک تاثیر دارند ژنتیک و ویژگی های شخصیتی است. اما روند رشد یک کودک به فاکتورهای محیطی و اجتماعی و فرهنگی وابسته است، این فاکتورها نقش بسیار مهمی را در رشد کودک بازی می کنند. در این بخش از مقاله ما با توجه به روانشناسی کودک زمینه های مختلفی که در شخصیت کودکان موثر است را ارائه می دهیم.
محیط اجتماعی؛ روابط اجتماعی یکی از جنبه های مهم روانشناسی کودک است و به طور موثر از جمله روابط دو طرفه ای است که بر ذهن کودک نوپا که تازه وارد جامعه ای مثل مهدکودک شده است یا تازه وارد مدرسه شده است تاثیر دارد. اگر کودک در محیطی مثبت قرار گیرد و وارد گروههای دوستانه با رفتار نرمال شود طبعا بر روی رشد اجتماعی و رفتاری کودک تاثیر بسزایی دارد. و روابط اجتماعی کودک در آن زمان شکل می گیرد.
ژنتیک؛ مشکلات ژنتیکی نقیصهای است که در سلولهای فرد نهادینه شده، این نقیصه بسته به نوع بیماری میتواند در دوران پیش از تولد یا درحین تولد (مادرزادی)، یا در سالهای اولیه زندگی و یا حتی در سالهای بزرگسالی و کهولت (بروز دیر رس) بروز نماید، بنابراین هر مشکلی که در بدو تولد بروز کند (مادرزادی)، لزوما ژنتیکی نیست، برخی از آنها میتوانند به دلیل سوء مصرف مواد و داروها یا مواجهه با عوامل بیماریزا بروز کرده باشند. شما می توانید با مراجعه به یک روان شناس کودک یا مشاور خوب که در زمینه روانشناسی کودک متبحر است مشورت کنید به طور مثال اگر برای فرزندتان مشکل ژنتیکی ایجاد شده با آنها صحبت کنید تا راه حل چگونگی رفتار با کودکان را به شما نشان دهند. و مسائل را برایتان آسانتر جلوه دهند.
محیط فرهنگی؛فرهنگی که کودک در آن زندگی می کند با توجه به روانشناسی کودک مورد بررسی قرار می گیرد، در بردارنده ی ارزش ها، رسوم، باور ها و روش های زندگی خاصی می باشند که در تمام طول عمر بر روی رشد کودک تاثیر دارند. فرهنگ حتی بر روی چگونگی رفتار کودک با پدر و مادر، نوع آموزشی که می بیند و نوع مراقبتی که از او می شود نیز تاثیر دارد. فرهنگ باعث می شود رفتار کودک در آینده در جامعه نشان داده شود. و فرهنگ مثبت ابتدا از پدر و مادر گرفته می شود و محیط خانواده تاثیر بسزایی در فرهنگ رفتاری کودک دارد.