دکتر روانشناس چه وظایفی دارد؟ امروزه به دلیل افزایش مشکلات در بین افراد و خانواده ها و همچنین فرهنگ سازی و پذیرش بهتر مراجعه به روانشناس نسبت به سال های قبل ؛ موجب شده افراد بیشتری برای رفع مشکلات خود از روانشناسان کمک بگیرند. دکتر روانشناس به درمان بیماریی هایی که دارو نمی تواند بر روی درمان آنها تاثیر مطلوب داشته باشد می پردازد به عبارت دیگر بیمار را با روش روان درمانی، درمان می کند.
روانشناسی علمی است که رفتارها و فرآیندهای ذهنی افراد را مورد بررسی قرار می دهد. رشته روانشناسی گرایش های متعددی دارد. امروزه به دلیل افزایش مشکلات در بین افراد و خانواده ها و همچنین فرهنگ سازی و پذیرش بهتر مراجعه به روانشناس نسبت به سالهای گذشته ؛ موجب شده افراد بیشتری برای رفع مشکلات خود از روانشناسان کمک بگیرند. گاهی اوقات به برخی افراد به دلیل مسائل و مشکلاتی که دارند پیشنهاد می شود که به دکتر روانشناس مراجعه کنند. دکتر روانشناس می تواند بیماری های روحی و روانی را در شاخه های گوناگون درمان کند. در اینجا شاید این سوال برای فرد پیش بیاید که دکتر روانشناس با روانپزشک چه تفاوتی دارد و بخواهند با وظایف دکتر روانشناس بیشتر آشنا شوند. اگر شما هم به دنبال پاسخ این سوال هستید حتما تا پایان این مطلب را مطالعه فرمایید.
تفاوت بین دکتر روانشناس و روانپزشک
تشخیص بیماری و تجویز دارو در حیطه وظایف روانپزشک است. دکتر روانپزشک بعد از گذراندن دوره پزشکی عمومی در رشته اعصاب و روان و یا روانپزشکی ادامه تحصیل داده و تخصص می گیرد. دکتر روانپزشک بیمار را با تجویز دارو درمان می کند. دکتر روانشناس به درمان بیماریی هایی که دارو نمی تواند بر روی درمان آنها تاثیر مطلوب داشته باشد می پردازد به عبارت دیگر بیمار را با روش روان درمانی ، درمان می کند. روانشناس بعد از اخذ مدرک روانشناسی در مقطع کارشناسی ارشد چنانچه در مقطع دکترا به ادامه تحصیل بپردازد می تواند مدرک دکترا در این رشته را کسب کند. دکتر روانشناس در حیطه پزشکی آموزش چندانی نمی بیند اما درباره رفتارهای انسان و اصول روانشناختی بسیار آموزش می بیند.
گاهی اوقات بهترین نوع درمان برای بیمار، تلفیقی از روان درمانی و دارو درمانی می باشد در این شرایط روانپزشک ضمن اینکه بیمار را با دارو درمان می کند وی را به روانشناس ارجاع می دهد.
مشکلات مربوط به حیطه روانشناسی
اختلالات روانپزشکی از جمله مشکلاتی هستند که در هر مقطع زمانی می توانند افراد و اطرافیان آنها را درگیر کند.
مشکلات فرهنگی و عدم پذیرش مراجعه به روانشناس از سوی فرد یا خانواده یکی از مشکلات درمان های روانشناسی و روانپزشکی می باشد. هزینه های بالای جلسات روان درمانی که موجب می شود بسیاری از خانواده ها نتوانند از عهده مخارج آن برآیند یکی دیگر از مشکلات می باشد. به این دلایل یا درمان به موقع برای فرد انجام نمی شود و یا نیمه رها کردن درمان توسط بیمار رخ می دهد و یا اینکه درمان بیمار به تعداد جلسات بیشتری نیاز پیدا می کند .
دکتر روانشناس چه وظایفی دارد؟
دکتر روانشناس چه وظایفی دارد؟
ویژگی ها ی دکتر روانشناس
- علاقمندی به انسان ها و کمک به رفع مشکلات آنها
- تسلط کافی بر علم روان تحلیلی و به روز بودن علم او
- داشتن ثبات احساسی و عدم تاثیر گذاری مشکلات بیمار بر وی
- داشتن مهارت کافی برای تصمیم گیری و حل مسئله
- درک افراد بدون هر گونه قضاوت
- داشتن صداقت
- برخورداری از سلامت روانی و رفتار مناسب در مواجه با رفتارهای بیمار
- داشتن مهارت ارتباطی بالا
- راز دار و قابل اعتماد
- صبور و با انعطاف پذیری بالا
- داشتن اعتماد به نفس کافی
- برخورد منصفانه با مراجعه کننده
وظایف دکتر روانشناس
- روانشناس باید برای افزایش علم خود و به روز کردن آن تلاش کند چون رفتار و تفکر افراد در حال تغییر و تحول است.
- باید با اصول اخلاق حرفه ای آشنا باشد و در چهار چوب حرفه ای مشغول به کار شوند.
- قبل از شروع فعالیت حرفه ای لازم است با گذراندن دوره های مختلف ، مهارت کسب کند .
- داشتن تجربه کافی در کنار علم به عنوان عاملی تاثیرگذار بر موفقیت دکتر روانشناس می باشد.
- مصاحبه روان شناختی با مراجعه کننده و تشخیص و بررسی مشکل او
- ثبت اطلاعات و تکمیل پرونده بیمار
- راهنمایی و ارائه راه حل های مناسب
- روان درمانی فردی و در صورت لزوم گروهی و تسلط کافی بر آن
- ارزیابی منظم وضعیت روانی بیمار و ثبت آن
- ارائه گزارش از وضعیت بیمار به کادر درمان در صورت لزوم
- آموزش به خانواده و یا اطرافیان بیمار در مورد چگونگی برخورد با وی و انتقال شرایط بیمار به او
- بهره گیری از روش ها و آزمون های مختلف روان شناختی برای تشخیص صحیح مشکل بیمار
روان درمانی و انواع آن
مشاوره و روان درمانی، حرفه ای است که از آن برای کمک به انسان و دوری از آسیب رساندن به او یاد می شود. از با اهمیت ترین نوع مداخلات روانشناختی ، روان درمانی می باشد. لازمه درمان های روانشناختی به کار گیری یکسری اصول و امکانات و روش ها می باشد. این فرآیند با مقدماتی آغاز شده و با به کار گیری پیشرفته ترین مهارت ها و روش ها ادامه می یابد. در اکثر انواع روان درمانی ؛ روانشناس مراجعه کننده را تشویق می کند تا مسائل ، مشکلات و احساسات خود را بیان کند .
سپس روان درمانگر با آگاهی از مشکلات و نگرانی های مراجعه کننده و اتخاذ تصمیم ها و ارائه راه حل ها ؛ ضمن بهبود رفتار و افکار نادرست مراجعه کننده ، وی را در مواجهه با آنها توانمند تر می کند. بر اساس شدت مشکل مراجعه کننده، تعداد جلسات روان درمانی متفاوت است و مشکلات جدی تر نیاز به درمان طولانی تری دارند. امروزه از انواع روان درمانی بر حسب مشکل و روش درمان گر از جمله روان درمانی فردی ، روان درمانی گروهی ، روان درمانی بی رهنمود، روان درمانی پویشی، روان درمانی خانواده و… برای درمان مورد استفاده قرار می گیرد.
سخن پایانی
افراد می توانند برای درمان استرس ، افسردگی ، فوبیا ، اختلالات اشتهایی ، اختلالات وسواسی ، مسائل و مشکلات خانوادگی و… در مکان ها و مراکز مختلف به روانشناس و دکتر روانشناس مراجعه کرده و به خدمات او دسترسی داشته باشند. روانشناس با توجه به مهارت و تخصص خود در مکان های مختلفی از جمله مدارس ، مراکز مشاوره ، بیمارستان ها، مراکز توانبخشی ، بعضی از شرکت ها و اداره ها ، مهد کودک ها ، باشگاه های ورزشی و سایر مکان ها می تواند مشغول به کار شود و یا در صورت داشتن شرایط لازم می تواند به صورت مستقل فعالیت کند.