انتخاب همسر ایده آل در زندگی، یک موفقیت است. هیچ موفقیتی ساده حاصل نخواهد شد. شنیدن نظرات دکتر روانشناس و استفاده از تجربه های دیگران می تواند برای شما بسیار کمک کننده باشد. اما این را بدانید که در نهایت شما باید تصمیم گیرنده باشید. زیرا این زندگی شماست و شما با عواقب آن روبرو خواهید شد. پس با احتیاط عاشق شوید و با قلب و ذهن خود انتخاب نمایید.
انتخاب همسر ایده آل از دیرباز یک چالش بزرگ برای خانواده های ایرانی بوده است. چه کسی بهتر از یک دکتر روانشناس می تواند به شما کمک کند؟
از اول تولد بشر، چالش انتخاب همسر ایده آل نیز همراه او متولد شده است و نسل به نسل و منطقه به منطقه فقط معیارهای آن عوض شده و پیشرفته تر شده است. “کبوتر با کبوتر، باز با باز کند همجنس با همجنس پرواز” این ضرب المثل و ضرب المثل های بسیار دیگر، گواه ادعای ماست. ما در این یادداشت می خواهیم نظرات و راهکارهای دکتر روانشناس را برای انتخاب یک همسر ایده آل، به رشته تحریر درآوریم.
معیارهای انتخاب همسر ایده آل از نظر دکتر روانشناس
معیارهای عمومی و مهمی وجود دارند که از نظر دکتر روانشناس باید برای همه زوجین مورد بررسی قرار گیرند:
تفاوت فرهنگی : با پیشرفت تکنولوژی و نزدیک شدن جوامع مختلف، فرهنگ جوامع به هم نزدیک تر شده است و عادت ها و رسوم غیر عادی و عجیب را کمتر شاهد هستیم. با این وجود از نظر دکتر روانشناس همچنان زوجین باید از این نظر، همدیگر را محک بزنند. یک تفاوت فرهنگی کوچک یا بهتر بگوییم یک بی فرهنگی مختصر، از پس فروپاشی یک زندگی بر خواهد آمد. معیارهایی از قبیل اختلاف طبقاتی، طرز برخورد با مسائل جنسی، تفاوت های مذهبی و … هم هستند که در منابع زیادی به صورت جداگانه معیاری مستقل برشمرده می شوند که از نظر دکتر روانشناس جزئی از همین تفاوت فرهنگی هستند و در همین مقوله، زوجین به طور کامل باید نسبت به همه این موارد آگاه شوند.
اختلاف سنی : “عشق همه چیز را می پوشاند.” شما حتما این جمله را شنیده اید. اما وقتی نظر یک دکتر روانشناس درباره اختلاف سنی را جویا می شویم، پاسخ احتمالا به مذاق زوجین خوش نباشد. با احتیاط عاشق شوید. مشاورین ازدواج به اجماع یک اختلاف سنی حداقلی را برای مرد و زن قائل هستند و معتقدند که بودنش بهتر است، اما امان از وقتی که عدد این اختلاف به چشم بیاید.
وضعیت اقتصادی: تفاوت وضعیت اقتصادی طرفین معمولا باعث ایجاد تفاوت های فرهنگی، علمی، عاطفی و … می شود، که هر کدام از این موارد در جای خود مورد بحث قرار می گیرد. صرف تفاوت¬های اقتصادی در زوجین، به تنهایی باعث بروز مشکلات عدیده ای در زندگی مشترک خواهد شد. به خصوص وقتی که طرف مرد از وضعیت اقتصادی پایین تری نسبت به همسر خود برخوردار باشد، نگرانی های زیادی را در سال های اول زندگی در بر خواهد داشت. حرف و حدیث های اطرافیان و تفاوت ایجاد شده در سطح زندگی زن را اگر نادیده بگیریم، احساسات طرف مرد بسیار می تواند جریحه دار شود.
سطح تحصیلات : در وهله اول گویا مسئله خیلی مهمی به نظر نمی رسد. بیشترین آمار طلاق در ایران، در بین زوجین کم سواد یا بی سواد جامعه به ثبت می رسد. البته منظور از طرح این معیار در این بحث، تفاوت سطح تحصیلات است نه بی سوادی! جالب است بدانید که این عامل حتی اگر در سال های بعد از ازدواج نیز بین زوجین ایجاد شود، باز هم از نظر دکتر روانشناس، می تواند تعیین کننده بوده و شرایط را بغرنج نماید. یک پله بالاتر بودن سطح سواد مرد معمولا بهترین نتیجه در زندگی مشترک زوجین ایجاد خواهد کرد.
خصلت های خاص رفتاری : منظور دکتر روانشناس از طرح این بحث، موارد خاص رفتاری می باشد نه کلیات آن. تفاوت های رفتاری زوجین جزئی از تفاوت فرهنگی طرفین محسوب می شود.این بخش اعتیاد به سیگار، مشروبات الکلی، رفیق بازی و از این قبیل خصلت ها را در بر می گیرد. شما برای اصلاح یکدیگر با هم ازدواج نمی کنید، اگر خصلتی در طرف مقابلتان به شدت فکر شما را درگیر خود کرده است و شما به امید اینکه او خود را اصلاح نماید و یا به شما قول داده است که خود را اصلاح کند، با او ازدواج کنید، با ابراز تاسف مشاور ازدواج خود روبرو خواهید شد. این یک پروژه شکست خورده است.
دکتر روانشناس به ما می گوید که چه کنیم؟
مواردی که بیان شد، 5 معیار اصلی در انتخاب همسر ایده آل، توسط روانشناسان و مشاورین ازدواج می باشد که برای عموم مردم مشخص است. موارد و معیارهای دیگری نیز وجود دارند که هر کدام می توانند بسیار حائز اهمیت بوده و اگر به آنها توجه کافی نشود، پشیمانی به ارمغان آورد.
اما هدف ما ارائه راهکاری برای انتخاب هرچه بهتر زوج های جوان می باشد. پرداختن به معیارهای انتخاب همسر ایده آل می تواند زوج های جوان را نسبت به انتخاب همسر آینده شان آگاه نماید و باعث شود با چشم باز و کمتر درگیر احساسات محض، دست به سخت ترین انتخاب زندگی خود بزنند.
علاوه بر این به این فکر کنید که شما قرار است باقی عمر خود را لحظه به لحظه و دم به دم با انتخابی که الان دارید، بگذرانید. می توانید تفاوت های موجود بین خودتان را تحمل کنید؟ یا سوال بهتر در این مورد این است که اصلا ارزشش را دارد تا این تفاوت ها را تحمل کنید؟
پاسخ این سوال می تواند رمز یک انتخاب موفق برای شما باشد. به دور از تک تک معیارهای بیان شده، و بررسی تک تک آنها با شرکت در یک جلسه مشاوره ازدواج، کمی با خود خلوت کنید. هدف شما از زندگی چیست؟ دلتان می خواهد 20 سال بعد در کجای زندگی خود باشید؟ چه شغلی برای خود متصور هستید؟ رهبری ارکستر سمفونیک تهران را در ذهن خود می پرورانید یا تحصیل در بهترین رشته ها و بهترین دانشگاه های دنیا؟
راهکاری که بیان کردیم اینجاست. سوال اساسی این است. همسر آینده تان چقدر می تواند به رشد و تعالی شما و رسیدن شما به اهداف عالیه خود یار و هم قدم شما باشد؟ و شما چقدر برای او می توانید مثمر ثمر باشید؟ پاسخ این دو سوال شما را به انتخاب بهترین گزینه بسیار نزدیک خواهد کرد.
شریک زندگی شما باید بتواند از رویاهای زندگی شما حمایت کند. پشتیبان شما در شکست ها و لحظات سخت زندگی باشد. شما باید مکمل هم باشید. اگر برای گذران زندگی و صرف حرف مردم می خواهید زندگی مشترک تشکیل دهید، شما یک بازنده هستید. شریک زندگی شما باید بتواند بهترین دوست و شریک شما باشد. بهتر بگوییم ازدواج یک قدم بزرگ در رسیدن شما به موفقیت در زندگی است.
جمع بندی
انتخاب همسر ایده آل در زندگی، یک پیروزی است، یک موفقیت است. هیچ موفقیتی ساده و بدون زحمت حاصل نخواهد شد. جلسات مشاوره ازدواج، شنیدن نظرات دکتر روانشناس و استفاده از تجربه های دیگران می تواند برای شما بسیار کمک کننده باشد. اما این را بدانید که در نهایت شما باید تصمیم گیرنده باشید. زیرا این زندگی شماست و شما با عواقب آن روبرو خواهید شد. پس با احتیاط عاشق شوید و با قلب و ذهن خود انتخاب نمایید.