با مطالعه این نوشتار خواهید دانست تله زندگی رهاشدگی چیست و درمان آن چه اثرات مثبتی دارد؟
تله زندگی رهاشدگی چیست و درمان آن چه اثرات مثبتی دارد؟
تله زندگی رهاشدگی معمولاً زمانی شکل میگیرد که فرد هنوز زبان باز نکرده است و در مرحله پیش کلامی به سر میبرد. جالب است بدانید در اغلب موارد، تله زندگی رهاشدگی قبل از اینکه کودک بتواند از کلمات برای برقراری ارتباط استفاده کند، در ذهن او شکل میگیرد.
به همین دلیل افرادی که در دام تله رهاشدگی گرفتار شدهاند حتی در دوران بزرگسالی نیز تجارب شکلگیری آن را به یاد نمیآورند و در قالب چنین جملاتی آن را بروز میدهند:
«من همیشه تنها هستم، هیچکس مرا دوست ندارد. من از تنهایی میترسم.»
متاسفانه شکلگیری تله زندگی رهاشدگی در اوایل رشد کودک سبب میشود از قدرت و نفوذ عاطفی زیادی روی افراد برخوردار باشد. افرادی که در دام این تله گرفتارشدهاند در برابر جداییهای کوتاهمدت واکنشی مانند رفتار کودکی که در مرکز خریدی شلوغ، والدینش را گمکرده است، از خود نشان میدهند.
تله زندگی رهاشدگی اصولاً در روابط صمیمی فعال میشود و در روابط سطحی مداخله نمیکند و اثری برجای نمیگذارد. البته باید به این نکته مهم دقت کرد که جداییهایی که باعث فعالسازی تله زندگی رهاشدگی میشوند، لزوماً نباید جداییهای فیزیکی باشند. این تله زندگی باعث میشود فرد نسبت به هرگونه علائم ترک شدن و رهاشدگی، حساس شود و حرفهای دیگران را با قصد و نیت، تعبیر و تفسیر کند. رویهمرفته مهمترین عوامل فعالساز تله زندگی رهاشدگی، جداییهای کوتاهمدت و فقدانها (مرگ و طلاق) هستند. البته ممکن است این تله زندگی نسبت به عوامل زیادی حساسیت پیداکرده باشد.
اگر در دام این تله افتادهاید اغلب احساس میکنید به حال خود رهاشدهاید. ممکن است همسرتان یا نامزدتان موقتاً حواسش به شما نباشد، سرد و بیعاطفه با شما رفتار کند یا بخواهد بدون شما وقتش را بگذارند. تنها یکی از این عوامل کافی است تا شما برآشفته شوید. به دنبال بروز این آشفتگی، طرف مقابل نیز عکسالعمل نشان خواهد داد. بنابراین ممکن است رفتار بدی از خود نشان دهید که طرف مقابل، شما را تنها بگذارد یا دست به سر کند. بنابراین باید به فکر درمان آن باشید.
درمان طرحواره رهاشدگی چه اثرات مثبتی دارد؟
درمان طرحواره رهاشدگی اثرات مثبت بسیاری دارد. یکی از اهداف درمان این مشکل این است که به بیماران کمک کنیم به نگرشی واقع بینانهتر نسبت به ثبات روابط بین فردی دست پیدا کنند.
بیمارانی که روند درمان را با موفقیت سپری کنند از اینکه افراد مهم زندگیشان چند روزی آنها را ترک کنند، نگران نیستند و به آنها اعتماد دارند. زیرا طبق نظریه روابط شیئی، یاد گرفتهاند افراد مهم زندگی را بهصورت اُبژههایی ثابت، درونسازی کنند. در نتیجه، وقتی دیگران بخواهند آنها را ترک کنند، اهمیت کمتری به این مسئله میدهند و از چنین رفتارهایی سوءبرداشت نمیکنند.
در اثر درمان موفق، از شدت طرحوارههایی که با این امر مرتبطاند کاسته میشود و از آن جایی که آنها اطاعت، وابستگی یا نقص کمتری احساس میکنند، طرحواره رهاشدگی نیز کمتر فعال میشود و فرد در روابط خود، احساس امنیت بیشتری میکند. لذا مجبور نیست رفتارهای کنترلگرانه یا وابستگی شدید از خود نشان بدهد. شخص پس از درمان، افرادی را برای زندگی و روابط دوستانه انتخاب میکند که از ثبات رفتاری و عاطفی بیشتری برخوردار باشند و از روابط صمیمی محرومش نکنند.
یکی دیگر از علائم بهبود بیمارانی که طرحواره رهاشدگی دارند، این است که میتوانند مدت زمان زیادی را بدون این که افسرده یا مضطرب شوند، تنها بمانند و سعی نکنند با فرد دیگری ارتباط برقرار کنند. مطالب این نوشتار برگرفته از کتاب طرحواره درمانی راهنمای کاربردی متخصصان بالینی نوشته جفری یانگ که توسط دکتر حمیدپور ترجمه شده است، است.
اگر پرسشی در مورد اینکه تله زندگی رهاشدگی چیست و درمان آن چه اثرات مثبتی دارد؟ دارید یا نیاز به مشاوره تخصصی توسط دکتر مهدیه اسدی مقدم دارید، تماس بگیرید.