مشاوره پیش از ازدواج به منظور آموزش صحیح برخورد و حل مشکلات زندگی زناشویی مورد استفاده قرار می گیرد. مشاوره پیش از ازدواج برای جلوگیری از وقوع طلاق و فروپاشی زندگی مشترک بسیار مؤثر و تاثیر گذار می باشد. مهم ترین و اساسی ترین تصمیم گیری در زندگی هر فرد، ازدواج است. برای زندگی مشترک موفق و با کیفیت فراگیری آموزش های لازم بسیار تاثیر گذار است. مشاوره ازدواج تضمین کننده زندگی مشترک به شمار می رود.
مشاوره ازدواج به زوج ها این امکان را می دهد که تعارض های به وجود آمده بین خود را حل کرده و باعث بهبود روابط میان خود شوند. مشاوره پیش از ازدواج باعث برقراری ارتباط بهتر آنها با یکدیگر، کنار آمدن با تفاوت های بین خود و در پیش گرفتن زندگی سالم تر می گردد. ورود به مرحله جدیدی از زندگی که شامل بخش عمده ای از حیات اجتماعی و فردی می شود، رویداد ازدواج است، که از عوامل ایجاد خانواده و بقای نسل بشر به شمار می رود. اگر این رویداد با آگاهی کافی و شرایط لازم انجام پذیرد، در سلامت جسمی و روانی افراد و همینطور جامعه بسیار مهم و تاثیر گذار می باشد. افزایش، بهبود سلامت ذهنی و جسمی، کاهش چشمگیر خشونت ها و کاهش میزان بیماری ها از نتایج مثبت و مهم این رویداد به شمار می رود.
مشاوره پیش از ازدواج با هدف آموزش مهارت های مورد نیاز، به منظور بهبود روابط و شیوه ای مداخله ای برای زوج های در شرف ازدواج می باشد. هدف این نوع مشاوره، شروع ازدواجی موفق و کمک به زوج ها به منظور حفظ و تداوم زندگی مشترک می باشد. برخورداری مشاوره ازدواج سبب می گردد تا زوج ها با آگاهی و دانش کافی در ارتباط با یکدیگر، زندگی مشترک خود را آغاز کنند. یکی از راههای مناسب برای حفظ و تداوم خانواده ها مشاوره ازدواج محسوب می گردد.
ضرورت استفاده از مشاوره پیش از ازدواج
اهمیت مشاوره پیش از ازدواج در سه محور ارتقاء مهارت های زندگی، آشنایی با ملاکهای انتخاب همسر و بستر سازی برای پذیرش نقش جنسی در زندگی مشترک مورد بررسی قرار می گیرد. مجموعه ای از توانایی های روانی و اجتماعی که باعث رفتار مثبت فرد و افزایش قدرت سازگاری می گردد، تا افراد با پذیرفتن مسئولیت های مرتبط با نقش اجتماعی خود، با مسایل و مشکلات زندگی مواجه شده و رفتار های مناسب و انتخاب هایی بدون آسیب زدن به خود و دیگران را داشته باشند، در برگیرنده موضوع مهارت زندگی محسوب می گردد.
یکی از بخش های مهم و اساسی در زندگی فرد، آموزش مهارت های زندگی به شمار می رود. آموزش و فراگیری این مهارت علاوه بر افزایش و بهبود قابلیت های اجتماعی و روانی فرد، او را برای برخورد مناسب و تاثیر گذار با شرایط و موقعیت های متفاوت زندگی یاری می رساند. همچنین باعث تامین سلامت روانی فرد و سازگارانه عمل کردن با سایر افراد، محیط، فرهنگ و جامعه می شود. فراگیری اصول مهارت زندگی، بهبود، افزایش سازگاری و رضایت زناشویی، شناخت احساسات، عواطف، نیازهای خود و طرف مقابل و قابلیت اداره کردن زندگی مشترک را با خود به همراه دارد.
مهارت ارتباطی، یکی از ابعاد مهارت زندگی می باشد که در مشاوره پیش از ازدواج مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد. آموزش مهارت های ارتباطی باعث بهبود و تحکیم روابط زندگی زناشویی می شود. تقویت سلامت، ثبات ازدواج و روابط مشترک، از اهداف آموزش مهارت ارتباطی به شمار می رود. افزایش و بهبود رضایت زناشویی، درک بهتر زوج ها از یکدیگر، راه های جدید بیان صمیمیت، افزایش قابلیت ارتباط و حل مناسب، بهتر و مفید تر تعارضات، از اثرات بارز و مثبت فراگیری این مهارت می باشد.
یکی از مهارت های کلیدی و اساسی در زندگی که به عنوان وسیله ای برای مواجهه با مشکلات بکار گرفته می شود، توانایی حل مسئله است. توانایی حفظ و ارتقای شخصیتی زوج ها از پیامدهای مثبت این مهارت می باشد. مهارت حل مسئله سبب می شود که زوج ها به جای نزاع، انتقاد و سرزنش، مشکلات را با توافق و همکاری با یکدیگر بر طرف کنند. این موضوع در افزایش صمیمیت و توافق بین زوج ها از عوامل بسیار حایز اهمیت می باشد. مهم ترین مرحله چرخه زندگی خانوادگی و اصلی ترین عامل در فراهم آوردن جامعه سالم، ازدواج است. زیربنای اولیه تشکیل خانواده، مقوله انتخاب همسر می باشد، که در پرتو آن تربیت نسل آینده، فرآیند تولید مثل و مسئولیت تأمین نیازها بستگی زیادی به این مقوله دارد.
ویژگی ها و مزایای استفاده از مشاوره پیش از ازدواج
مهم ترین و مؤثرترین مرحله مشاوره برای انتخاب همسر، مشاوره پیش از ازدواج می باشد، چرا که علاوه بر جنبه پیشگیری، زمینه های تامین بهداشت روانی زوج ها و زندگی مشترک را فراهم می سازد. این مشاوره با شناسایی ابعاد انعطاف پذیری فرد و علل خطر شخصی به زن و شوهر، به منظور آمادگی برای ازدواج کمک شایانی می کند. بر همین اساس زوج هایی که آموزش های لازم را فرا گرفته اند علاوه بر تجربه زندگی با ثبات، شاداب و با دوام، در برخورد با مشکلات نیز سنجیده تر عمل می کنند.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته در رابطه هایی که ملاک ها و معیارهای انتخاب همسر به خوبی رعایت گردیده و هر دو طرف شرایط ضروری برای انتخاب را مد نظر قرار داده اند، در دسته ازدواج های موفق قرار داده می شوند. در شروع یک زندگی موفق، فراگیری آموزش ها و اطلاعات کافی در رابطه با وظایف و نقش های خود در زندگی مشترک، بسیار مفید و کمک کننده می باشد. آگاهی و شناخت زوج ها از علل تحکیم و تخریب رابطه زناشویی در زندگی مشترک، موفقیت آنان در زندگی را با خود به همراه دارد.
مشاوره پیش از ازدواج یکی از فاکتورهای مهم در وقوع ازدواج موفق به شمار می رود. مشاوره ازدواج منجر به کاهش و حل مشکلات زناشویی می شود. همچنین باعث می گردد زوج ها با شناخت و دانش کافی در رابطه با شریک و همسر خود، با آرامش بیشتری در جاده پر فراز و نشیب زندگی مشترک قدم بگذارند.