مشاور ازدواج یکی از شاخههای علم مشاوره است که میتواند از زوایای مختلفی انواع مشاورهها را جهت بهبود کیفیت زندگی افراد به آنها ارائه دهد. در این نوشتار به بررسی وظایف مختلف مشاور ازدواج می پردازیم.
ازدواج یک امر پسندیده است که در دین اسلام نیز بسیار به آن توصیه شده است. افراد برای یک هدف و آن هم تعالی و رشد در کنار جنس مخالف خود به عنوان یک همدم برای ازدواج اقدام میکنند. در کنار اینها میتوان از تمایلات جنسی و عاطفی نیز برای اهداف اصلی ازدواج نام برد.
مشاور ازدواج به زوجین کمک میکند تا قبل از ورود به این وادی مهم و سرنوشتساز با بسیاری از مسائل مختلف در این زمینه آشنا شوند. افرادی که بتوانند از مشاوره ازدواج بهترین برداشتها را داشته باشند و بتوانند از راهنماییهای آنها نهایت استفاده را ببرند و میتوانند به بهترین شکل ممکن تمامی مشکلات اولیه زندگی را پشت سر بگذارند.
قبل از ازدواج برای زوجین مراجعه به مشاور ازدواج ضروری است اما متأسفانه هم مشاوران و هم زوجین این امر را فقط یک نوع رفع تکلیف میدانند و از جنبههای مثبت مختلف آن استفاده نمیکنند. همین افراد ممکن است در دوران عقد و یا حتی بعد از ازدواج دچار مشکلاتی باشند که به راحتی توسط مشاور ازدواج قابل حل باشد اما به دلیل عدم توجه به این شغل مهم و حیاتی در زندگی زوجین، مشاهده میشود که برخی از مشکلات کوچک به دلیل عدم آشنایی این افراد با مسائل مختلف زندگی و نحوه برخورد با آنها، به مشکلات جدی و بزرگی تبدیل شده و در آینده باعث اختلافات بزرگی در بین زوجین شود.
مشاور ازدواج وظایفی را بر عهده دارد که لازم است تا با تعهدی که در این زمینه ارائه داده است تمامی آنها را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. وظایف مشاور ازدواج باعث میشود تا این شغل یکی از نقشهای مهم و حیاتی در زندگی آینده بشر را داشته باشد. در واقع هرچه مشاور ازدواج بتواند در انجام وظایف خود به نحو خوبی عمل نماید میتواند باعث استحکام پایه و اساس خانوادهها شود و از این راه به جامعه برای بهبود ارتباطات کمک نماید.
رازداری در مشاوره
از جمله وظایف مشاور ازدواج میتوان به رازداری در این زمینه اشاره نمود. زوجی با اعتماد کامل به یک مشاور تمامی مسائل و مشکلات مختلف خود را در این زمینه مطرح مینمایند. یک مشاور باید بتواند تمامی مسائل مختلف را به بهترین شکل ممکن تجزیه و تحلیل نماید و ضمن ارائهی راهنماییهای مناسب برای افراد، فردی مطمئن و قابل اطمینان جلوه دهد تا زوجین بتوانند به راحتی تمامی دغدغههای خود را مطرح نمایند.
گاهی ممکن است این دغدغهها مشکلات فرهنگی باشند که باعث اختلاف خانوادهها برای ازدواج زوجین میشود و گاهی نیز ممکن است افراد از کمبودهایی در ارتباطات عاطفی و جنسی خود رنج ببرند و نتوانند آن را به راحتی نزد جنس مخالف خود مطرح نمایند.
در مشاوره پیش از ازدواج، مشاور جلساتی بهصورت انفرادی و زوجی، هر یک از طرفین را مشاوره میدهد؛ گاهی اوقات بعضی از مشاوران آزمونهای معتبری را به صورت کتبی از طرفین میگیرند که احتمال موفقیتآمیز بودن ازدواج را بررسی میکند البته احتمال به معنی قطعیت نیست؛ این آزمونهای شناختی بهمنظور شناخت زیرساختهای شخصیتی طرفین بهکار میرود. بهعنوان مثال، در نظر بگیرید از طریق این آزمونها، فردی درونگرا شناسایی شود که تمایل به کنارهگیری، سکوت، تنهایی و خلوت دارد؛ در مقابل فردی که برونگرا است و حضور در جمع، خرید کردن و مهمانی رفتن را ترجیح میدهد، مسلماً این دو نفر در ارتباط با هم به مشکلاتی برخورد خواهند کرد، چرا که خصوصیات زیرساختی شخصیتشان با هم متفاوت است، به این معنی که یک نفر همیشه باید گذشت کند و خواستههای خود را نادیده بگیرد.
شناخت تفاوتها
از دیگر وظایف مشاور ازدواج میتوان به بررسی تفاوتهای مختلف افراد در همهی زمینهها و راهنماییهای لازم برای به کارگیری بهتر این تفاوتها برای زندگی بهتر اشاره نمود.
مشاور در مشاوره پیش از ازدواج توانایی سنجش و شناخت تفاوتهای زیربنایی شخصیت را دارد و نظر زوجین را نسبت به این تفاوتها جلب میکند؛ موارد دیگری که در جلسات مشاوره پیش از ازدواج بررسی میشود، آرزوها، تمایلات، توقعات، خط قرمزها، و رمز و رازهای طرفین است؛ مشاوره قبل از ازدواج به طور کلی مشاوره برای انتخاب مورد مناسب برای یک عمر زندگی است.
هدف اصلی مشاور ازدواج
هدف اصلی مشاوره پیش از ازدواج، کمک به افراد برای انتخاب زوج مناسب است؛ این مرحله مهمترین مرحله مشاوره ازدواج است زیرا جنبه پیشگیری دارد و در صورت هدایت صحیح، موجب تأمین بهداشت روانی خانواده میشود؛ اهمیت مشاوره پیش از ازدواج زمانی مشخص میشود که به این نکته توجه داشته باشیم که انسانها از یکدیگر شناخت کافی ندارند بنابراین به منظور دستیابی به این شناخت برای ازدواج به کمک مشاور نیاز داریم.
محققان معتقدند که مشاوره قبل از ازدواج آنقدر اهمیت دارد که انسان برای آن وقت زیادی بگذارد؛ مشاوره قبل ازدواج و تطبیق تناسبهای لازم بین دو فرد برای تشکیل زندگی مشترک باید حتماً قبل از ازدواج به ویژه پیش از ازدواج و نه بعد از آن انجام شود.
در مشاوره پیش از ازدواج، مشاور هیچ وقت به طرفین نمیگوید که این کار را بکنید یا نکنید بلکه وظیفه مشاور، آگاه کردن است؛ او میگوید که نتیجه چنین ازدواجی چه خواهد بود تا شما خودتان دست به انتخاب بزنید؛ مشاور تلاش میکند دیدگاهها و اهداف زوجین را در زندگی مورد بررسی قرار دهد و طرف مقابل را با این دیدگاهها و اهداف آشنا کند.
وظایف مشاور ازدواج ایجاب میکند تا بتواند به راحتی تمامی مسائل و مشکلات عاطفی و جنسی زوجین را قبل از ازدواج به آنها گوشزد نماید و مشکلات احتمالی در این زمینه و همچنین راهحلهای مختلف مواجه با این مشکلات را به زوجین گوشزد نماید تا در صورت بروز هر کدام از این مشکلات در طول زندگی افراد بتوانند به راحتی تمامی آنها را مدیریت نمایند.
حل مشکلات مربوط به اختلاف سنی زیاد زوجین
یکی از مسائلی که امروز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است را میتوان به اختلاف سنی زیاد زوجین در هنگام ازدواج اشاره نمود.
تصور نمایید فردی با سن نزدیک به 40 سال قصد دارد با یک نفر با سن 20 سال ازدواج نماید. هر کدام از این دو نفر از نظر سنی در مرحلههای مختلفی از زندگی قرار دارند. فرد چهل ساله یک فرد کاملاً پخته و به قول معروف دنیادیده میباشد اما فرد 20 ساله تازه در شروع دوران جوانی و خامی خود به سر میبرد.
البته این به آن معنا نیست که این افراد نمیتوانند در کنار هم زندگی کنند بلکه با یک مشاوره درست و شناخت تمامی زوایای این اختلاف سنی میتوان به راحتی شاهد زندگی خوب آنها در کنار هم باشیم.
مشاور ازدواج با آشنا نمودن این زوجین نسبت به تفاوتهای مختلفی در زمینههای فکری و عملکردی در دنیای امروزی و همچنین نحوه برخورد با این تفاوتها، به افراد کمک مینماید تا بتوانند به راحتی زندگی جذابی در کنار هم داشته باشند.