برای غلبه بر کمال طلبی چه کنم؟
در مقاله قبلی در مورد نشانه های کمال طلبی منفی و پیامدهایش بر زندگی از طریق مشاوره روانشناسی صحبت کردیم. در این مقاله راهکارهایی برای غلبه بر آن ارائه میکنیم.
برای غلبه بر این حالت باید اول نفس عمیقی بکشید و متوقف شوید. کاملا موتور خود را خاموش کنید و ببینید کجای زندگی ایستاده اید. باز هم نفس عمیق بکشید و با خود بگویید به چه چیزی می خواهید برسید، به سکون؟ به آرامش ؟ به سکوت؟ به خلوت بی تلاطم و اضطراب؟
این لوکوموتیوی که دائم دارد سوخت می سوزاند و بی پروا در جاده و ریل زندگی اش دود میکند و سوت میکشد، در یک ایستگاهی هم باید بایستد و خودش را در لحظه ی اکنون دریابد.
شما با اینکه همیشه به دنبال موفقیت دویده اید و آن را تا حدودی هم کسب کرده اید، همه شما را تمجید کرده اند، باز هم در لحظه ی پیروزی یک ندای درونی از وجودتان شنیده اید که میگوید
هنوز تا آخر جاده خیلی راه است و تو باید به بالاتر صعود کنی.
ممکن است اکنون که من به عنوان درمانگر و مشاوره روانشناسی می خواهم به شما راهکار بدهم، شما دنبال بهترین ها هستید و با خود بگویید: ببینم چه می گوید و بعد خیال دارید به مقایسه با بهترین تکنیک های سایر مشاوران و روانشناسان بروید و خودتان را به زحمت بیندازید که بهترین درمان را بگیرید. من به شما می گویم درمان شما از همین جا آغاز می شود. دست نگه دارید!!!!!
نقطه ی عطف برای درمان شما همین جاست. این ندای درون را خاموش کن. آنها همین جا در لحظه ی اکنون تو هستند. تو فقط نیازمند یک فرصت، یک سکون و یک آرامشی هستی تا آن را دریابی.
در گام اول بپذیرید که عالی بودن هدف نهایی نیست و کمال گرایی منفی ویژگی مثبتی نیست که به آن افتخار کنید، چون خیلی از افراد از اینکه خود را کمال طلب معرفی میکنند، خوشحال هستند ولی اگر پیامدهای آن را بدانند مطمئنا تغییر عقیده میدهند. کسانی مثل مخترعان و دانشمندان که در طول زندگیشان موفقیت های زیادی کسب کردهاند هم بارها شکست خوردهاند. از شکست وحشت نداشته باشید. به خودتان اجازه دهید شکست بخورید و اشتباه کنید. برای مثال اگر آشپزی میکنید و هربار هنگام سرو غذا وقت زیادی را صرف تزئین میکنید، این بار غذا را بدون هیچ تزئینی برای خوردن آماده کنید. اگر همیشه ماشینتان باید تمیزباشد، این بار 1 ماه یا بیشتر آن را به کارواش نبرید. احتمالا وقتی الگوشکنی رفتاری میکنید، مضطرب میشوید و حالتان بد میشود. اگر میخواهید کمال گراییتان درمان شود، اضطراب و حال بدتان را تحمل کنید.
گام دیگر بررسی افکاری است که به کمال طلبی تان دامن میزنند. تحریف شناختی همه یا هیچ در افراد کمال گرا زیاد دیده میشود. مثلا این افراد با خود میگویند یا این کار را به نحو احسن انجام میدهم یا اصلا انجام نمیدهم. خیلی از اوقات کارها را نیمه رها میکنند چون معیارهای سخت گیرانهشان را برآورده نمیکنند. کارها را جلو ببرید و حتی اگر خوب نبودند به انتها برسانید. منتظر شرایط عالی برای شروع کارها نباشید، چون ممکن است شرایط عالیای که دلخواه شما هستند هیچگاه فرا نرسند. اینگونه میتوانید بر کمال طلبی غلبه کنید.
گام دیگری که بهتر است به همراه متخصص سلامت روان در جلسه مشاوره صورت گیرد، برگشتن به دوران کودکی و بازیابی خاطراتی است که ریشه های کمال طلبی فعلی شما هستند. خاطراتی چون نادیده گرفته شدن، مورد انتقاد قرار گرفتن، گرفتن محبت و توجه در ازای برآورده کردن خواستههای والدین و …
این عوامل باعث شده اند که شما برای جبران کمبودهای دوران کودکی، به جبران افراطی متوسل شوید و برای گرفتن تایید و توجه تلاش کنید تا بهترین عملکرد را داشته باشید.
برای درمان مشاوره روانشناسی باید مجددا شما را با خودتان آشتی دهیم. شما باید یاد بگیرید که هرچقدر پدر و مادرتان از شما راضی باشند، هرچقدر جامعه به شما و موفقیت هایتان مدال بدهد، اگر شما خوشحال نباشید و شادی درونی نداشته باشید، هرگز خوشبختی را حس نخواهید کرد. پس به خود درونی تان پناه ببرید.
سفر تحولی خود را آغاز کنید. دوره های خودشناسی را شروع نمایید. از کلاسهایی مثل TA، یوگا، مدیتیشن استفاده و کمک بگیرید.
برای سلامت روح و جسمتان وقت بگذارید. لحظه ی غذا خوردن و خوابیدن خود را مقدس بشمارید. وقتی می خواهید ورزش کنید در لحظه ی حال باشید، کمتر حرف بزنید، کمتر اخبار بخوانید، وقتی تفریح می کنید یا به گردش می روید سعی کنید در ساده ترین و آسان ترین شرایط ممکن با خود باشید. خودتان را به خاطر دیگران یا تایید آنها به زحمت نیندازید. ببینید حال درونتان چگونه بهتر و خوش تر می شود. همان کارهای ساده را بکنید و تاثیرات بی نظیرشان را بر زندگیتان حس کنید.
چیزهایی مثل شعر، موسیقی، رقص، ورزش های گروهی، خانواده، دوستی، مهمانی های ساده می توانند حال شما را بهتر کنند، البته اگر درگیر بهتر بودن یا بالاتر بودن یا درخشیدن در محیط نشوید.
خودتان را در زمینه ی کسب موفقیت مهار کنید.
– از معیارهای متوقعانه خود لیستی تهیه کنید. مزایا و معایب رسیدن به این معیارها و روش رسیدن به آنها را فهرست کنید.
– مجسم کنید زندگی شما بدون استرس و فشار چگونه است.
منشاء این تله را شناسایی کنید با خود بگویید من از کی گرفتار شده ام؟
– اگر بتوانید 30 درصد از میزان کمال گرایی خود کم کنید چه می شود؟
– از از نظر دیگران که زندگی متعادل تری دارند و آدم های معمولی تری هستند استفاده کنید، کم کم جدول زمان بندی تغییرات خود را بنویسید.
صفحات صبحگاهی در سفر تحولی و پیام های پایانی هر ماه را حتما انجام دهید.