با مشاوره ازدواج همراه باشید: ازدواج خانم پولدار با آقای بیپول . مشاوره ازدواج به زوجین کمک می کند تا به شناخت بهتری از فردی که قصد ازدواج با وی را دارند دست یابند و با آگاهی کامل از تمام جنبه ها و به صورت عاقلانه، برای زندگی مشترک خود تصمیم بگیرند. گاهی افراد، مراحل پیش از ازدواج و مشاوره ازدواج را نادیده انگاشته و آن را ضروری نمی دانند؛ اما ازدواج از مهم ترین تصمیمات زندگی هر فرد است که نیاز به واکاوی و ارزیابی عمیق دارد. زوجین از طریق مراجعه به مشاور ازدواج در کلینیک های روان شناسی و مشاوره، می توانند به این شناخت عمیق دست یابند.
ازدواج امری مقدس و نقطه عطف زندگی هر فرد است که او را وارد مرحله اصلی زندگی خود می کند. برای داشتن ازدواجی موفق و تشکیل خانواده ای سالم و پایدار، باید بررسی های دقیق و منطقی در مورد این مساله صورت بگیرد. امروزه با بروز مشکلات اقتصادی فراوان در جامعه و تغییر معیارهای ازدواج در جوانان، برخی از آنان اصلی ترین معیار انتخاب همسر را پول می دانند. درواقع این افراد برای رهایی از مشکلات، به دنبال ازدواج با شخصی هستند که دارای وضع مالی مناسبی باشد؛ در حالی که براساس مشاوره ازدواج، ازدواجی خوب است که طرفین از هر لحاظ با هم تناسب داشته باشند. اختلاف سطح مالی زوجین، احتمال بروز مشکلات در زندگی آینده را افزایش می دهد.
مشکلات ناشی از وجود اختلاف در وضعیت مالی زوجین
در مشاوره ازدواج بیان می شود که یکی از موارد بسیار مهم در انتخاب همسر، توجه به عوامل اقتصادی و فرهنگی است. با توجه به اینکه وضعیت اقتصادی خانواده ای که هر فرد در آن بزرگ شده است، تاثیر زیادی در شیوه زندگی و فرهنگ وی دارد، درصورت وجود اختلاف طبقاتی مشهود بین زوجین، ممکن است آنها در آینده با مشکلات زیادی مواجه شوند؛ از جمله این مشکلات می توان به نوع تربیت فرزند، شیوه زندگی و گذران وقت، بروز مشکل در معاشرت خانواده ها و … اشاره کرد.
توصیه کلی مشاوران ازدواج این است که افراد در هنگام ازدواج، ترجیحا به دنبال اشخاصی باشند که نقاط مشترک بیشتری با آنها دارند. وجود نقاط مشترک در همه زمینه ها (وضعیت مالی، تحصیلی، فرهنگی و اعتقادی طرفین) زندگی را شیرین تر و راحت تر می کند و برعکس آن، وجود اختلاف طبقاتی، زمینه ساز بروز مشکلات در زندگی زناشویی می گردد.
تاثیر اختلاف طبقاتی زوجین بر روابط خانوادگی از دیدگاه مشاوران ازدواج
فرض کنید دختری که از یک خانواده مرفه و ثروتمند است، به دلایل مختلف از جمله عاشق شدن با مردی تحصیلکرده اما از طبقه پایین جامعه ازدواج کند؛ در ابتدا ممکن است این موضوع، مشکل چندانی ایجاد نکند اما با گذشت زمان، امکان دارد خانواده دختر به این علت که وصلت با یک خانواده سطح پایین و رفت وآمد با آنها به اعتبار خانوادگی شان لطمه می زند، معاشرت خود را کاهش دهند و همین امر، زمینه ساز بروز ناسازگاری و اختلاف گردد و حتی اگر به طلاق منجر نشود، این زوج احتمالا زندگی موفقی نخواهندداشت. این حالت ممکن است درمورد مرد نیز پیش بیاید؛ به عنوان مثال، درصورت ازدواج پسری که در یک خانواده اشرافی بزرگ شده با دختری از یک خانواده کارگر با وضع مالی نه چندان مناسب، احتمال دارد همان حالت در معاشرت های خانوادگی دوطرف به وجود آید.
تاثیر طبقه اجتماعی والدین بر سلامت روان فرزندان
از دیدگاه مشاوران ازدواج، طبقه اجتماعی مشابه زوجین، علاوه بر اینکه کمک می کند آنها درک متقابلی از یکدیگر داشته و راحت تر نظراتشان را با هم درمیان بگذارند، بر سلامت روان و آینده فرزاندانشان نیز تاثیرگذار است. مطالعات انجام شده نشان داده اند که در خانواده هایی که بین زن و شوهر اختلاف طبقاتی وجود دارد، بچه ها با احتمال بیشتری دچار بیماری های روانی می شوند. این موضوع احتمالا از تفاوت شیوه های فرزندپروری در این خانواده ها ناشی می شود.
همچنین در مطالعات مشابه، درصد طلاق و اختلافات زناشویی حاد در زوج هایی که طبقه اجتماعی مشابه داشتند، تقریبا یک سوم زوج های با طبقه اجتماعی متفاوت بود؛ نکته قابل توجه این است که هرچقدر میزان تفاوت وضعیت مالی و تحصیلی طرفین بیشتر می شد، میزان این تعارضات نیز افزایش می یافت. بدیهی است که با انجام مشاوره ازدواج، می توان تا حد زیادی از بروز این مسائل جلوگیری کرد.
مشکلات دیگر ناشی از اختلاف طبقاتی در ازدواج
از جمله عوامل دیگری که درصورت وجود اختلاف طبقاتی، می تواند منجر به بروز مشکلاتی در زندگی زناشویی شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1) سطح تحصیلات: معمولا سطح تحصیلات افرادی که در طبقات بالای جامعه قرار دارند، نسبت به طبقه پایین بیشتر است و با توجه به اینکه افراد با تحصیلات بالاتر، احتمالا دیدگاه متفاوتی نسبت به زندگی دارند، این موضوع می تواند منجر به بروز اختلاف در زندگی زوجین گردد؛ درحالی که تشابه سطح تحصیلات، باعث داشتن آرامش بیشتر در زندگی، دیدگاه های مشابه و کاهش تعارضات زناشویی می گردد.
2) شیوه فرزندپروری: معمولا افراد در طبقات اجتماعی مختلف، از شیوه های متفاوتی برای تربیت فرزندان خود استفاده می کنند. در خانواده هایی که از طبقه بالای اجتماع هستند، ممکن است والدین از ابتدای تولد فرزندشان، برنامه منظم و تدوین شده ای برای تربیت او داشته باشند؛ به عنوان مثال برای او کتاب بخوانند، تفریحات متنوعی درنظر بگیرند، او را در کلاس های آموزشی مختلف ثبت نام کنند و…، اما چنین وضعیتی در خانواده های سطح پایین وجود نداشته باشد.
3)وضعیت اقتصادی: قطعا وضع اقتصادی خانواده ها در نوع نگرش به زندگی و مسائل آن، واکنش های افراد به مسائل مختلف و عملکرد آنها تاثیر زیادی دارد. در اینگونه ازدواج ها، معمولا وضعیت مالی یکی از طرفین بسیار بهتر از دیگری است. این موضوع می تواند در اهداف زوجین از زندگی مشترک نیز تفاوت ایجاد کند و زمینه ساز بروز مشکلاتی در این زمینه شود.
نقش مشاوره ازدواج در کاهش اختلافات زندگی زناشویی
روانشناسان بر این اعتقادند که انجام مشاوره ازدواج با یک مشاور متخصص در زمینه امور خانواده امری ضروری است. کارشناسان اجتماعی نیز بر این باورند که مراجعه زوجین به مشاور پیش از ازدواج، به دوام زندگی آنها و تقویت بنیان خانواده کمک شایانی می کند. مشاوره ازدواج، مهم ترین اقدامی است که به افراد کمک می کند واقع بینانه ازدواج کنند و از هرگونه احساسات غیرمنطقی بپرهیزند؛ زیرا ازدواج هایی که بر مبنای عقل صورت می گیرند، از پایداری و موفقیت بیشتری برخوردار خواهند بود. همچنین مطالعات نشان داده اند که مشاوره ازدواج، در کاهش آمار طلاق و توقف روند صعودی آن تاثیر بسیاری دارد.